Скандалът с дюните станал заради липса на карта на Черноморието

Скандалът с дюните станал заради липса на карта на Черноморието
Специалистите не пропускат да подчертаят, че от 2009 г. до днес държавата не отделя нито лев за геодезия и кадастър, което води до редица финансови загуби. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Прекратена обществена поръчка за карта на Черноморското крайбрежие била причината за неуредиците с несебърските дюни, заявиха от Камарата на инженерите по геодезия и Асоциацията на геодезическите фирми.

Геодезистите публикуват становище относно най-обсъждания проблем през последните дни, в което обясняват, че още през 2009 година е проведена обществена поръчка за създаване на специализирани карти по Черноморието, предаде Би Ти Ви.

Процедурата е проведена от Агенцията по геодезия, но през 2011 г., въпреки че са избрани изпълнителите, обществената поръчка бива прекратена заради липса на пари.

Специалистите не пропускат да подчертаят, че от 2009 г. до днес държавата не отделя нито лев за геодезия и кадастър, което води до редица финансови загуби.

Според тях една от причините за трагедията в село Бисер, при която 11 души загинаха в наводненията през февруари миналата година, е била липсата на геодезическа информация.

В становището си, озаглавено „Къде са дюните?“, те казват, че държавата е покрита със защитени зони от общоевропейско и световно значение, но дори и включени в „Натура 2000“, съдбата им е неясна.

Причината се корени именно в липсата на специализирани карти, които да правят връзка между имотни граници и защитени територии, категорични са геодезистите.

#Черноморие #Дюни #Агенцията по геодезия #Бисер #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »