Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов

Отложиха делото за убийството на Стоян Балтов
Тримата обвиняеми по делото за убийството на студента Стоян Балтов през 2008 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото за убийството на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“ на 5 декември 2008 г. беше отложено за пореден път.

Причината за отлагане на процеса беше отсъствието на съдебен заседател, предаде БГНЕС.

Делото ще се гледа отново след повече от два месеца – на 27 февруари 2012 г. Съдебният заседател Надежда Ангелова подала молба, че е заета в работата си заради приключването на финансовата година и затова не може да се яви на днешното заседание.

Адвокатът на семейството на Стоян Балтов Илиян Василев поиска процесът да продължи с резервния съдебен заседател.

Другата страна обаче – защитниците на подсъдимите, посочиха, че това може да стане само ако постоянният заседател не може да участва трайно в процеса.

Съдия Петя Крънчева заяви, че според закона съдебният заседател трябва да бъде заместен с резервен само ако той не може да участва в процеса въобще. Тъй като случаят не е такъв, заседанието беше отложено.

„Това дело е още по-абсурдно, отколкото нашият процес“, каза Радмила Въжарова, майка на убития пред дискотека „Соло“ Кирил.

Тя дойде на процеса, за да подкрепи майката на Стоян – Зарка, която пътува за всяко заседание от Сливен.

„Тя е сама с болката си!“, каза още Въжарова. По думите й дати се назначават през дълъг период от време, а така затихва общественият интерес и се дава възможност да се приложат коментари и експертизи, които да разводнят категорични твърдения.

„За мен това е абсолютна подигравка със Зарка Балтова. Очевидно тук се предполага, че трябва да израсне едно друго поколение, което да поеме“, добави Въжарова.

„Очевидно стана невъзможно в рамките на един човешки живот да се приключи това дело, което и без това е сложно от юридическа гледна точка“, коментира тя.

Делата показват, че справедливостта е еквивалент на една торба с пари, която очевидно трябва да бъде дадена, смята Въжарова.

Подсъдими за убийството на студента Стоян Балтов са Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов.

Те са обвинени за това, че на 5 декември 2008 година, около 3 часа през нощта, пред дискотека „Амнезия“ в Студентски град умишлено са убили Балтов по особено жесток начин с нанасяне на удари с тъпи и твърди предмети.

Според държавното обвинение деянието е извършено по хулигански подбуди. Частни обвинители по делото са родителите на Стоян Балтов.

Съдът прие за съвместно разглеждане в хода на съдебното следствие два граждански иска срещу тримата подсъдими на стойност 450 000 лева.

Първото заседание по делото беше на 3 юли 2010 г. Тогава страните поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата.

На 17 юли 2010 г. Софийски градски съд прекрати производството за убийството на Балтов и върна делото на прокуратурата за допълнително разследване.

#Светлозар Стоилов #Вили Георгиев #Александър Данаилов #Софийски градски съд #Сливен #дискотека „Амнезия“ #дискотека „Соло“ #Кирил #адвокат #Илиян Василев #процес #дело #съд #Студентски град #убийство #Стоян Балтов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »