ГЕРБ няма да участва в платената информационна кампания за референдума

ГЕРБ няма да участва в платената информационна кампания за референдума
ГЕРБ е за развитието на ядрената енергетика, но с разумни инвестиции, и токът от тази енергетика да е на поносима цена за българските граждани и за бизнеса, посочи Красимир Велчев от ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ГЕРБ няма да участва в платените форми на информационната кампания за ядрения референдум по държавните радио и телевизия.

Така управляващата партия се измъква от противоречивата ситуация, в която изпадна, след като премиерът Бойко Борисов промени позицията си за референдума на „не“, отбелязва „Дневник“.

Първоначално позицията на ГЕРБ беше „да“, но в неделя премиерът и лидер на партията Бойко Борисов се включи по телефона в ефира на ТВ7, като повтори три пъти „не“ за референдума.

Премиерът дори каза, че ще даде нареждане така да гласуват от ГЕРБ.

Това повдигна юридическия казус дали е възможно от ГЕРБ да агитират „против“, при положение че мотивите, с които са регистрирани като инициатори на допитването в Централната избирателна комисия (ЦИК), са „за“.

Освен това те не са регистрирани по условията на ЦИК като застъпници на алтернативната теза - инициативен комитет, подкрепен от минимум 7000 подписа.

Участниците в референдума, които защитават тезата „за“ и „против“, имат значение за информационната кампания по БНТ и БНР. Тя се води срещу заплащане.

Според споразуменията между държавните медии и четиримата участници в допитването - инициативният комитет на БСП и тези, зад които стоят ДСБ и ЕНП на Мария Капон, и 76-те депутати от ГЕРБ, времето на дебатите се дели наполовина за тезите „за“ и „против“.

БСП и ГЕРБ би следвало да делят наполовина времето за тезата „за“, а ДСБ и ЕНП - на тезата „против“.

За тази вечер е насрочен първият дебат по БНТ, но представители на ГЕРБ няма да участват. Така БСП ще получи цялото време за тезата „за“, за което ще си плати.

Този вариант устройва левицата, защото „най-накрая нещата си дойдоха на мястото“. Хората само биха се чудили какво правят ГЕРБ и за какво ги призовават да гласуват, така е ясно, че ние сме „за“, а десните - „против“, обясни Янаки Стоилов от БСП.

Във вторник той призова ЦИК да извади ГЕРБ от информационната кампания и от БСП дори изпратиха писмо до председателя на комисията Красимира Медарова да санкционира управляващата партия, ако прави подвеждаща агитация.

Писмото на левицата все още не е обсъдено в ЦИК, защото членовете на комисията са из страната за обучения на районните избирателни комисии.

„В петък ще имаме заседание и тогава ще се произнесем по писмото на БСП“, каза говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Той отказа да коментира дали е редно след сменената си позиция ГЕРБ да агитира изобщо в разяснителната кампания за референдума.

„ГЕРБ е за развитието на ядрената енергетика, но с разумни инвестиции, и токът от тази енергетика да е на поносима цена за българските граждани и за бизнеса“, заяви председателят на групата на управляващата партия Красимир Велчев.

„Ние сме за развитието на ядрената енергетика, но не с изграждането на централа, за която не знаем колко ще струва“, добави той.

#ГЕРБ #референдум #БНТ #БНР #информационна кампания #Янаки Стоилов #депутат от БСП #Красимир Велчев #депутат от ГЕРБ #ЦИК #ядрена енергетика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »