Двама депутати от ГЕРБ гласуват със „за" на референдума, въпреки призива на Борисов

Двама депутати от ГЕРБ гласуват със „за" на референдума, въпреки призива на Борисов
Първоначално позицията на ГЕРБ беше „да", но в неделя премиерът и лидер на партията Бойко Борисов се включи по телефона в ефира на ТВ7, като повтори три пъти „не" за референдума. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двама народни представители от ГЕРБ ще гласуват „за" изграждане на нова атомна електроцентрала на референдума на 27 януари, въпреки препоръката на премиера Бойко Борисов за обратното.

Народните представители, решили да демонстрират независимост, са Христина Янчева и Ивелин Николов, избрани от плевенския район, на чиято територия бе планирано изграждането на АЕЦ „Белене", предаде „Медиапул".

На първия референдум в демократичната история на България гражданите трябва да отговорят на въпроса да се развива ли ядрената енергетика чрез изграждане на нова АЕЦ.

Първоначално позицията на ГЕРБ беше „да", но в неделя премиерът и лидер на партията Бойко Борисов се включи по телефона в ефира на ТВ7, като повтори три пъти „не" за референдума.

Премиерът дори каза, че ще даде нареждане така да гласуват от ГЕРБ. По този начин постави и в конфузно положение присъстващият в студиото депутат на ГЕРБ Диан Червенкондев, припомня БГНЕС.

Преди малко повече от месец председателят на НС Цецка Цачева обяви категорично пред БНТ, че ще гласува с „да" на референдума.

В първия ден от новата парламентарна сесия, ГЕРБ призоваха официално да се гласува с „не" на референдума, с „не" на АЕЦ "Белене", като уточниха обаче, че не са срещу ядрената енергетика.

Председателят на парламентарната група на мнозинството Красимир Велчев подчерта, че партията му работи за запазване и удължаване на живота на мощностите в АЕЦ „Козлодуй" и изграждането на VII-ми реактор в централата.

„Твърдо ще гласувам „за" и освен това защитавам строежа на АЕЦ „Белене"," заяви Ивелин Николов.

„Това е мое виждане, което не защитавам отсега. За нашия регион, а според мен, и за цяла България е от изключителна важност строежът на тази атомна електроцентрала," обясни депутатът.

Той смята още, че всеки народен представител от ГЕРБ трябва сам да направи преценката си как да гласува на референдума.

„Моя последователна позиция е да защитавам тези си виждания. Дори когато Народното събрание гласува подкрепата си за Министерския съвет при отказа от строеж на АЕЦ „Белене", аз бях против," подчерта Ивелин Николов.

Христина Янчева каза пред „Медиапул", че е „за" ядрената енергетика и за алтернативните източници на енергия.

„Категорично се обявявам обаче против ТЕЦ-овете, например, които излъчват вредни емисии. Затова смятам, че бъдещето е в атомната енергетика и ВЕИ," обясни Христина Янчева.

Въпреки, че министър-председателят Бойко Борисов е обявил, че ще „даде партийно нареждане" за отрицателен вот, такова в партията все още не е получено, информира още депутатката.

„Искам да отбележа още, че въпросът не е за АЕЦ „Белене", а за ядрената енергетика, затова с вота си ще я защитя," допълни тя.

Депутатката повтори, че със своя глас "за" не влиза в противоречие с министър-председателя, тъй като не е спускал „заповед" към партийците от ГЕРБ, все още, как да гласуват.

#референдум #ядрена енергетика #АЕЦ „Белене" #Христина Янчева #Ивелин Николов #ГЕРБ #Бойко Борисов #премиер на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"