БСП: Брюксел може да спре Програмата за селските райони заради зам.-министър Боянова

БСП: Брюксел може да спре Програмата за селските райони заради зам.-министър Боянова
Депутатът от левицата Димчо Михалевски съобщи, че проверка от одитори от Европейската комисия в земеделското министерство в края на миналата година е констатирала нарушения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Програмата за развитие на селските райони може да бъде спряна заради служебни нарушения на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, опасяват се от БСП.

Депутатът от левицата Димчо Михалевски съобщи, че проверка от одитори от Европейската комисия в земеделското министерство в края на миналата година е констатирала нарушения, предаде БНР.

„Имаме информация, че е завършила в края на миналата година регулярна проверка на одитори от Европейската комисия е констатирала в МЗХ, и специално в управляващия орган, чиито ръководител е г-жа Боянова, нарушаване на процедурните правила и на контролните, които са разписани за прозрачност, честност, справедливост на тази програма," обяви народният представител.

По думите му, и в момента има назначена тематична проверка от Европейската сметна палата.

„Ако тя се произнесе негативно и потвърди тези предварителни констатации на одиторите, това означава „стоп" на Програмата за развитие на селските райони," коментира Димчо Михалевски.

„Зам.-министър Светлана Боянова, за която всички разбрахме, че подписва каквото й подават, очевидно има и друга роля – за активна намеса в различните оценки по европейските програми," допълни червеният депутат, цитиран от БГНЕС.

От парламентарната група на Коалиция за България започват събиране на подписка за създаването на временна анкетна комисия в парламента, която да проучи всички обстоятелства и факти по скандала с имотни сделки в района на Несебър, облагодетелствали хора, близки до управляващите.

Опозицията иска комисията да действа в срок от един месец и да е съставена на паритетен принцип – по един представител от парламентарна група и един независим депутат. От БСП искат временната комисия да се оглавява от депутат от опозицията.

„Ако има съгласие и сред другите политически сили, сме готови да разширим обхвата на временната комисия и тя да проучва всички сделки от 2003 година насам, тъй като оттогава действа Законът за горите, който беше променен през 2009 г., а през 2011 г. беше приет изцяло нов Закон за горите, който пък беше изменен през 2012 г.," заяви депутатът Ангел Найденов.

Той изрази резерви към идеята скандала в Несебър да се разглежда в комисията за корупцията по високите етажи на властта, оглавявана от Яне Янев.

От Коалиция за България настояват да се отговори на въпроса чия е отговорността за скандала в Несебър. Според него отговорни са министрите Мирослав Найденов, Лиляна Павлова и Нона Караджова.

„Ако си отиде цялото правителство, ще е най-добре," допълни Ангел Найденов.

#БСП #Програма за развитие на селските райони #ПРСР #Светлана Боянова #МЗХ #Димчо Михалевски #Ангел Найденов #депутат от БСП #Несебър #Закон за горите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »