Експерти: БВП на Централна и Източна Европа ще нарастне с 2.9% през 2013 г.

Експерти: БВП на Централна и Източна Европа ще нарастне  с 2.9% през 2013 г.
Данните в анализа на банкерите сочат още, че банките са съумели да увеличат отпуснатите кредити, въпреки че едновременно се спестява повече. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Брутният вътрешен продукт на страните от Централна и Източна Европа ще нарастне средно с 2.9% през 2013 г., прогнозират експерти от една от големите банки в България.

Според икономистите, положителни промени могат да се видят едва след шест месеца, когато се очакват да бъдат преодолени проблемите от кризата и забавения растеж в Еврозоната, предаде БНР.

Според тримесечния анализ на банкерите, през 2012 г. потенциалът за растеж на БВП се е понижил, макар и по-малко, отколкото в началото на кризата, за което виновни са външни фактори.

Те очакват растежът на БВП в Централна и Източна Европа да се възстанови постепенно заради по-голямото външно търсене, по-ниската инфлация и възможността на потребителите да купуват повече.

Икономистите отбелязват, че за развитието на икономиките в региона много важен е притокът на чужди инвестиции.

Прогнозите за растеж през 2014 г. на икономистите са 2.5% ръст на икономиката, като те обясняват, че в много от страните от Централна и Източна Европа инфлацията се е понижила през последните два-три месеца на 2012 г.

Според тях финансовото напрежение през първите месеци на 2013 г. ще бъде по-малко, но за страните, в които банките са предимно с чуждестранни, икономистите не очакват по-бързо намаляване на финансовата задлъжнялост.

Данните в анализа на банкерите сочат още, че банките са съумели да увеличат отпуснатите кредити, въпреки че едновременно се спестява повече.

#експерти #банки #анализ #страни #БВП #Централна Европа #Източна Европа #икономика #инвестиции #инфлация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"