СЕМ разреши рекламите с Ханку Брат и „балконите" на Жулиета да останат в ефира

СЕМ разреши рекламите с Ханку Брат и „балконите" на Жулиета да останат в ефира
Две скандални реклами ще продължат да се излъчват в телевизионния ефир, обяви шефът на регулатора доц. Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две скандални реклами ще продължат да се излъчват в телевизионния ефир, след като Съветът за електронни медии (СЕМ) разгледа оплакванията срещу тях, обяви шефът на регулатора доц. Георги Лозанов.

Става дума за рекламата на мобилен телефон с образа на Ханку Брат, както и клипа за млечен деликатес с „балконите" на Жулиета.

Втората обаче ще бъде обсъдена в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Етичната комисия на Националния съвет по саморегулация (НСС), в който членуват рекламодатели, рекламисти и медии, сред които Асоциацията на радио и тв операторите (АБРО), пише вестник „Стандарт".

Етичната комисия ще се произнесе дали има насаждане на сексуални стереотипи в клипа, обясни секретарят на НСС Ели Михайлова.

Съветът обаче няма как да цензурира клипа, защото създателят му не членува в организацията.

Телевизиите, които го въртят, обаче са членове на АБРО и ако цензурата отсъди, вероятно ще трябва да се съобразят с решението на Етичната комисия и да го свалят.

Млекопреработватели вече се зарекоха да дадат на съд рекламата с „балконите" на Жулиета, тъй като според тях тя популяризира „ментетата".

Рекламата с Ханку Брат е разгледана от СЕМ, след като десетки се оплакали, че има гавра с историята на България.

Според проф. Георги Лозанов обаче не става въпрос за конкретна историческа личност, а просто за шега. Регулаторът е на мнение, че не се накърнява патриотизмът.

„Иронията не трябва да бъде побеждавана от историята," коментира шефът на СЕМ.

Двата клипа са създадени от рекламната агенция DDB Sofia. Според режисьора на клипа с Ханку Брат Васил Петраков обвиненията, че той накърнява историята, са абсурдни. Той признава, че в началото са искали да вкарат в главната роля хан Баян - брат на Аспарух.

„За него има много вицове, затова не го избрахме за герой. А хан Кубрат е по-величествен. И предпочетохме него," разказва режисьорът.

Йордан Жечев, авторът на идеята за хана, смята, че Ханку Брат е част от паметта ни като българи и целта е да се напомни за това.

#Георги Лозанов #СЕМ #вестник „Стандарт" #КЗК #НСС #АБРО #хан Кубрат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници