БДЖ вдига цените на билетите

БДЖ вдига цените на билетите
„Най-вероятно ще потвърдим, тъй като дори с това увеличение, БДЖ ще остане най-евтиният транспорт”, обясни Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искане за поскъпване на билетите на влаковете средно с 5% е постъпило от БДЖ в Министерството на транспорта, съобщи ресорният министър Ивайло Московски.

Московски посочи, че искането се разглежда от „Железопътна администрация” и няколко дирекции в министерството и в най-скоро време ще се излезе със становище.

„Най-вероятно ще потвърдим, тъй като дори с това увеличение, БДЖ ще остане най-евтиният транспорт”, обясни министърът пред ТВ7.

Причините за недоволството и създаденото неудобство от новото разписание на някои от линиите в БДЖ се дължат на недостига на вагони и опитите за оптимизиране на скоростта на бързите влакове, уточни Московски.

Новото разписание на БДЖ влезе в сила на 9 декември миналата година. С него бе увеличена скоростта на бързите влакове за сметка на отпадането на междинни спирки по маршрута им.

Така много малки населени места в страната останаха без ж.п. транспорт, а в други нямаше места във влаковете, което предизвика вълна от протести на възмутени пътници, които блокираха движението.

Транспортният министър коментира още приватизацията на „БДЖ – Товарни превози”като подчерта, че няма причини да се съмнява в експертността, потенциала и възможностите на Агенцията по приватизация във връзка с предстоящата сделка.

„Приватизацията не е самоцел. Без да осигурим значително количество средства в дружеството, няма как да разплатим натрупаните, не от нас, 750 млн. лева задължения. В противен случай няма да има БДЖ”, категоричен бе министърът.

Процедурата по приватизация на „Товарни превози" е втора поред, тъй като първият опит се провали поради липса на инвеститорски интерес.

Ако държавата не успее и сега да продаде компанията, то тя ще остане за следващото правителство.

#БДЖ #Министерството на транспорта #Ивайло Московски #Министър на транспорта #Агенцията по приватизация #товарни превози #билети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"