Проверяват Боянова за злоупотреби с европари

Проверяват Боянова за злоупотреби с европари
Сигналът е бил подаден на 4 ноември 2011г. от Маргаритка Астраджиева, която е била зам.-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, която е подписала скандалната сделка за дюните край Несебър, е била проверявана от Главния инспекторат на Министерски съвет по сигнал за нарушения в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), свързани с евросредства.

В документите, с които БГНЕС разполага, се посочва какви са резултатите от извършената проверка за нередности в МЗХ.

Заключенията от проверката, наложена от премиера Бойко Борисов, на Инспектората са десетки страници.

В сигнала, който е предизвикал проверката на Боянова, се твърди, че ръководството на МЗХ е допуснало нарушения при одобрение на Местни инициативни групи (МИГ) по мерки по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Проверката е за работата на зам.-министъра на земеделието и храните, на когото ресорният министър Мирослав Найденов е възложил да контролира дейността на дирекция „Развитие на селските райони".

Проверката е за стратегии за милиони левове, а сигналът е бил подаден на 4 ноември 2011г. от Маргаритка Астраджиева, която е била зам.-председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие, а копие от него е било изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер.

Според ифнормацията в сигнала, Боянова и нейният екип са правили опити за намеса в работата на комисия за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от МИГ, като зам.-министърът е искала информация за оценката и взетите решения.

Според документите през юни 2011г. председателят на комисията Демина Байрактарска е била повикана в кабинета на Боянова, за да докладва за напредъка на работата на комисията, като е била питана за конкретни заявления - дали са одобрени и дали ще получат финансиране.

Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен. Отстранени били председателят, зам.-председатеят, както и някои от членовете.

С нова заповед на министър Найденов, но подписана от Боянова, е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии.

Според Астраджиева повторната оценка цели да манипулира резултатите от оценката, като посочва за пример оценките на МИГ Етрополски балкан, която от 31-во място е класирана на 6-то, МИГ Тунджа пък от 11-то е класирана на 2-ро и МИГ Струмяни – Кресна от 30-то на 18 – то място.

С подписаната от Боянова заповед на министъра на земеделието през юни 2011г. за председател на комисията е била назначена Елена Иванова, а за зам.-председател Владислав Цветанов. Сменен е и секретарят и някои членове на комисията.

Основание за подписването на заповедта е бил одобрен от Боянова доклад, в който е посочено, че срещу Байрактарска е започнало дисциплинарно производство, а за останалите от комисията причината билас служебна ангажираност.

На новата комисия било възлложено да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите на МИГ, а контролът за изпълнението на заповедта Светлана Боянова възложила на себе си.

Проверката на Инспектората към МС е потвърдила данните от сигнала се потвърждават, а докладът е даден на МЗХ в началото на 2012г. за отстраняване на допуснатите нарушения.

Една година по-късно, включително и след скандала с дюните от Несебър, обаче мерки не са взети.

#зам.-министърът на земеделието и храните #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #проверка #заповед #Светлана Боянова #Главен инспекторат #Министерски съвет #МС #Министерство на земеделието и храните #МЗХ #МИГ #Програма за развитие на селските райони #ПРСР #сигнал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници