Дянков: Темата на 2013 е безработицата

Дянков: Темата на 2013 е безработицата
„Повече пари за майките няма да има. Вече сме казали, че правилната политика е да се строят нови детски градини", отсече Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Основната тема на 2013 година ще бъде безработицата, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Това Дянков каза в ефира на Нова телевизия в сряда по повод изследването на Евростат, че българите обедняват най-бързо в целия ЕС.

„Аз съм готов да работя в насока програми за борба с трайната безработица и бедността”, посочи финансовият министър.

Относно бизнес средата той уточни, че има идея за създаване на „златен стандарт” в НАП.

„От вчера имам срещи с представители на бизнес асоциациите и аз искам да покажа, че ние сме правителство, което до последния си ден от мандата ще прави реформа. Една такава тема е създаването на „златния стандарт” в НАП – за фирмите, които са показали, че са съзнателни данъкоплатци, да има още по-олекотена процедура”, обясни Дянков.

„2012 година завършихме по-добре от прогнозите в бюджета – вместо да изхарчим дефицит от около 1.1 млрд. лв, изхарчихме дефицит от около 360 – 370 млн. лв и затова остана разликата във фискалния резерв от около 750 млн. лв. Това ни позволява да не влизаме в нови дългове и по време на годината да увеличим доходите в определени сектори”, каза още той.

Министърът уточни обаче, че възможности за харчене в други сфери ще обсъжда едва през февруари – март месец.

„Повече пари за майките няма да има. Вече сме казали, че правилната политика е да се строят нови детски градини, но диалог с майките ще има и в парламента, и при мен отново през февруари – март месец”, категоричен бе Дянков.

Финансист номер едно е на мнение, че доходите на полицаите са достатъчно високи и поне в началото на годината не трябва да се отпускат допълнително средства за тях.

Дянков добави, че при медиците положението е различно и че от януари вече има увеличение в някои болници – специално при медицинските сестри.

„Декември ни е много силен месец – и митниците, и НАП си преизпълниха бюджета – някъде с около 200 млн. лева”, заяви финансовият министър.

Той беше категоричен още, че няма да има безсмислени предизборни харчове и Бюджет 2013 ще бъде изпълнен.

„Вкарали сме механизми и всеки месец ще публикуваме какво е неразплатено по министерствата и общините. Ние се готвим да управляваме и втори, и трети мандат", каза още Симеон Дянков.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #Евростат #Бюджет 2013 #НАП #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"