Синдикатите са твърдо против бюджет 2012

A A+ A++ A

КНСБ и КТ „Подкрепа“ категорично отказват да подкрепят Закона за държавния бюджет за 2012 г. във вида, в който е предложен от Министерството на финансите.

Бюджет 2012 ще бъде обсъждан днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (състои се от представители на синдикатите, правителството и бизнеса – бел. ред.).

„Бюджетът за следващата година е прекалено консервативен и предпазлив“, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БГНЕС.

Синдикалните организации се обявяват и против предложените Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване и Закон за бюджета на НЗОК за следващата година. Те няма да приемат бюджетите, ако не бъде договорено увеличение на доходите за следващата година.

„Не мислим, че есента ще е мирна, ако няма политически ангажимент за повишаване на доходите“, отбеляза Димитров.

Исканията на КНСБ и КТ „Подкрепа“ са за увеличаване на минималната работа заплата на 290 лева, 10% увеличение на възнагражденията на всички работещи в бюджетния сектор и на пенсиите с поне 5%.

Според техните разчети, ако от 1 април 2012 г. се увеличи минималната работна заплата и се вдигнат заплатите с 10%, това ще струва на бюджета 276 милиона лева на годишна основа.

Още 260 милиона лева ще трябва да се извадят от бюджета, ако се вдигнат и пенсиите.

Синдикатите обаче имат конкретно предложение откъде да дойдат тези пари.

Според тях заложеният в Бюджет 2012 дефицит е абсолютно ненужно нисък.

„Дянков сам си позволи 2% дефицит с Пакта за фискална стабилност. Ако се увеличи дефицита до 2%, това ще е една възможност за нови 550 млн. лева, които могат да обслужат разходни политики, които искаме“, подчерта Димитров.

Според синдикатите приходите, заложени в бюджета, са силно занижени.

„Очакванията са силно занижени и ще разчитаме на силно преизпълнение на приходите, коментира Димитров, като добави, че могат да се очакват поне неколкостотин милиона лева приходи от извън планираните.

„Рамката на бюджета може да бъде друга, малко по-разхлабена, но достатъчно устойчива. Не може 4 години да бъдат замразени заплатите в бюджетната сфера, не може пенсиите също за 4 години да бъдат замразени“, каза още той.

Синдикатите настояват да бъдат въведени новите системи за заплащане на администрацията. Друго тяхно искане е, когато се правят ревизии по ДДС от НАП, паралелно да се прави и ревизия за осигурителни вноски и всяко искане за възстановяване на ДДС да води след себе си и проверки за осигурителните вноски.

„Ние не разбираме защо за поредна година министърът на труда и социалната политика се въздържа да установи еднакъв ръст на минималния осигурителен доход за всички икономически дейности. Настояваме максималният осигурителен доход през следващата година да се увеличи на 2700 лева и след това да следва логиката на 10 минимални работни заплати“, добави Димитров.

#бюджет 2012 #синдикати #КНСБ #КТ Подкрепа #Пламен Димитров #Национален съвет за тристранно сътрудничество #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »