Станишев: Позициите на Борисов и на ГЕРБ са шизофренни

Станишев: Позициите на Борисов и на ГЕРБ са шизофренни
Всички приказки за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" са прах в очите и ала бала, каза Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Позициите на премиера Бойко Борисов и на неговата партия ГЕРБ са шизофренни, твърди лидерът на БСП Сергей Станишев.

Така той коментира призива на министър-председателя симпатизантите на ГЕРБ да гласуват с „не" на референдума за развитието на ядрената енергетика

„Това означава, че ГЕРБ се обявяват против развитието на ядрената енергетика изобщо в страната. Всички приказки за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" са прах в очите и ала бала," каза още Сергей Станишев, цитиран от БГНЕС.

Според лидера на левицата ЦИК трябва да извади 76-те депутати от ГЕРБ, които сформираха инициативен комитет, от самата разяснителна кампания и от всички дебати, свързани с референдума.

„Те са учредени като привърженици, като тези които ще отстояват „за", а се обявиха като „против". ГЕРБ не трябва да участват в разяснителната кампания и дебатите по медиите," отбеляза той.

Сергей Станишев призна, че Националният инициативен комитет за референдума вече е изпратил писмо до ЦИК с искане за изваждането на депутатите от ГЕРБ от инициаторите на референдума. Лидерът на левицата смята, че освен това ЦИК трябва да ги санкционира за заблуждаваща кампания.

„Искат да оставят ядрената енергетика на доизживяване, докато закрият 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", а това предстои около 2020 г. без да има гаранции, че ще бъде удължен животът на тези два блока. Това означава, че българите ще плащат непоносима за техния жизнен стандарт цена за електроенергия," допълни Сергей Станишев.

Той алармира, че има реална опасност България да изпадне от клуба на ядрените държави, в които има високотехнологична енергетика и производство, и изрази убеждението си, че има заговор срещу бъдещето на ядрената енергетика в България.

„В политически смисъл, очевидно Борисов търси сближение и коалиционна формула със сините и партията на Кунева след изборите," коментира още Сергей Станишев.

#Сергей Станишев #председател на БСП #Бойко Борисов #ГЕРБ #референдум #АЕЦ „Козлодуй" #АЕЦ „Белене" #ядрена енергетика #ЦИК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »