Пристанище Бургас увеличило печалбата си с 30% само за година

Пристанище Бургас увеличило печалбата си с 30% само за година
Пристанище Бургас е увеличило с 30% печалбата си само за година, съобщиха от Министерството на транспорта. Снимка: e-burgas.com
A A+ A++ A

Пристанище Бургас е увеличило с 30% печалбата си само за година, съобщиха от Министерството на транспорта.

За 2012 г. се очаква печалбата, след облагане с данъци, да бъде 4,3 млн. лв. при отчетени близо 3,3 млн. лв. през 2011 г.

Добрите резултати представляват преизпълнение на финансовия план за годината с повече от 40%, отбелязват от ведомството.

Порт Бургас приключва 2012 г. с 2,2 млн. тона обработени товари, което е с 6% над планувания товарооборот в утвърдения Бизнес план за 2012 г.

Според анализите на дружеството, пристанището е единственото в Черно море, което има ръст от 60% на контейнерния трафик спрямо същия период на миналата година. През 2012 г обработените контейнери достигнаха 46 000, спрямо 29 000 за 2011 г.

Отчетен е ръст и на традиционни за пристанището товари – зърнени храни, торове, метален скрап, контейнери, цимент, цветни метали, както и привличане на нови клиенти и товари. Това доведе до ръст на въглища, кокс, урея и др.

През изминалата година Бургас се утвърждава като основен черноморски порт за транзитирането към металургичните комплекси на Русия и Украйна на всички феро и манганосъдържащи руди и добавки.

През наблюдавания период насипните товари са над 17% в повече от отчета през предходната година за терминали Запад и Изток и с над 22% над планираните.

Положителната тенденция се наблюдава и през новата година, като от началото на годината са обработени над 10 кораба с пшеница, скрап, метали, контейнери и цимент, а в момента се обработват 6 кораба с контейнери, пшеница, метали и амониев нитрат.

#Бургас #пристанище #пристанище Бургас #товар #контейнер #Черно море #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »