Кабаиванов: ГЕРБ е дясна, мнението на СДС за това не е важно

Кабаиванов: ГЕРБ е дясна, мнението на СДС за това не е важно
Емил Кабаиванов призова българските граждани да не участват в референдума за развитието на ядрената енергетика. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Членството на ГЕРБ в Европейската народна партия (ЕНП) я легитимира като дясно-центристка политическа формация, а мнението на членовете на СДС по върпоса не е толкова важно, заяви лидерът на сините Емил Кабаиванов.

На пресконференция на „Раковски" 134 той очерта приоритетите на партията за изборната 2013 г., предаде БГНЕС.

Първият е възраждане и укрепване на доверието в СДС като общност на хора със свободен дух и съзнание, обясни той.

„Бъдещата парламентарна група на СДС в предстоящия парламент да бъде гарант за това реформаторско управление, както и БСП, ДПС и нови тройни коалиции да не управляват България," добави Емил Кабаиванов.

Лидерът на СДС каза също, че не се интересува в какви коалиции възнамерява да участва ДСБ, които определи като част от „фалшивите елити на прехода".

Емил Кабаиванов призова българските граждани да не участват в референдума за развитието на ядрената енергетика.

„Това е политически театър, който има за цел да активизира ядрата на БСП и всички, които искат чрез такива популистки и медийни изяви да трупат популярност. Липсата на възможността българите да вземат решение също го прави политически цирк, а ние като граждани ще платим цената за него," добави той.

По думите му, чрез ниската активност и неучастието в референдума ще се сложи край на всички корупционни схеми, свързани с АЕЦ „Белене".

Според председателя на предизборния щаб на СДС Борис Марков истинската цел на предстоящия референдум е избирателната активност да бъде държана между 20 и 54% и въпросът да се върне в парламента.

„Тогава ще са се активизират и ядрените лобита, които ще могат да наливат пари в политическите структури," допълни той.

Борис Марков разкри, че от СДС ще започнат събирането на подписка за провеждане на референдум по друг въпрос – за пълната забрана на тютюнопушенето.

По темата от СДС обвиниха традиционния си опонент БСП в даване на лъжливи обещания с цел предизборна подкрепа, като изразиха особено притеснение от спекулациите с темата в малките населени места.

„Искам да подчертая, СДС не се позиционира нито за, нито против. СДС демонстрира, че хората трябва да вземат информирано решение, че въпрос от този тип е от тяхната компетентност, не да бъде въвличан в такива циркове с АЕЦ „Белене", за да им се стовари отговорност," заяви той.

#ГЕРБ #ЕНП #СДС #Емил Кабаиванов #председател на СДС #Борис Марков #референдум #тютюнопушене #АЕЦ „Белене" #БСП #ДСБ #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »