СЕМ няма да се меси в спора между бТВ и „Булсатком“

СЕМ няма да се меси в спора между бТВ и „Булсатком“
Членът на Съвета Мария Стоянова заяви, че интересът на зрителите не е застрашен, защото по думите й има и други начини да се информират. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за електронни медии (СЕМ) няма да се намеси в спора между бТВ и „Булсатком“, обяви медийният регулатор.

Аргументът за това е, че СЕМ няма правомощия и това са търговски отношения в една конкурентна среда, стана ясно след заседанието на съвета във вторник, предаде БНР.

В СЕМ са постъпили десетки сигнали от зрители, както и позиции на страните в спора.

Членът на Съвета Мария Стоянова заяви, че интересът на зрителите не е застрашен, защото по думите й има и други начини да се информират.

Тя допълни, че в момента подобен казус има в Германия, където най-големият кабелен оператор „Дойче кабел“ не излъчва регионалните програми на обществената телевизия ARD.

7-те програми на bTV Media Group не се излъчват в мрежата на сателитния оператор „Булсатком“ заради липса на нов договор.

От Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обясниха, че конфликтът е възникнал, тъй като от бТВ предлагат задължителен пакет от 6-те си програми, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях.

Операторите се оплакват и от нови и неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, които биха увеличили цените за крайните потребители, ако бъдат изпълнени.

От бТВ пък настояват, че „Булсатком“ дължи на медията сериозни суми, като същевременно цитира независимо пазарно проучване, според което операторът укрива и част от абонатите си.

Според телевизията операторът не приема да поднови договора си с бТВ при условия, вече приети от други големи доставчици на пазара.

„бТВ е обект на явна дискриминация от страна на „Булсатком“ - отказва да излъчва каналите на медията, въпреки многократно по-добрите условия в сравнение с тези, които предлагат други български телевизии в мрежата на доставчика“, твърдят още от медията.

бТВ информира и еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус за некоректните действия на доставчика.

„В условия на обща финансова и икономическа криза bTV Media Group налага безпрецедентна ценова преса към абонатите на „Булсатком“, пък се казва в официална позиция на оператора, след като медийната група спря излъчването на програмите си.

От „Булсатком“ заявяват, че исканите нови цени представляват близо 50% от общата месечната сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата.

„bTV Media Group прилага ценовата си преса в момент, в който тече кампания за популяризиране на бъдещата цифровизация. С това практически злоупотребява с предоставения й за безплатно разпространение ефир, като дискриминира алтернативните, надеждни и доказани в цял свят способи на разпространение като сателитния и кабелния“, твърдят още от „Булсатком“.

Във връзка с появилите се публикации за непроменените такси от сателитния оператор заявяват, че отбивка от цената ще има чрез приспадане от сумите за следващия месец, като стойността й ще зависи от броя на дните, в които не са излъчвани програмите на бТВ.

#СЕМ #бТВ #„Булсатком" #телевизия ARD #bTV Media Group #БАККО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници