Иран се зарадва на номинацията на Чък Хейгъл за шеф на Пентагона

Иран се зарадва на номинацията на Чък Хейгъл за шеф на Пентагона
Номинацията на Чък Хейгъл може да срещне съпротива в Сената заради изказването му, че американският Конгрес се намира под чехъла на „еврейското лоби“, и заради позициите му за Близкия изток. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иран приветства номинацията на бившия сенатор републиканец Чък Хейгъл за министър на отбраната в новата администрация на американския президент Барак Обама.

Официален Техеран се обяви в подкрепа на кандидатурата на Чък Хейгъл, известен с нееднозначното си отношение към Иран и Израел, за нов ръководител на Пентагона, се казва в изявление на иранското МВнР, цитирано от АП и БГНЕС.

„В случай, че Чък Хейгъл поеме поста министър на отбраната, Иран се надява на подобряване на двустранните отношения“, заяви говорителят на външнополитическото ведомство Рамин Мехманпараст.

В понеделник държавният глава на САЩ Барак Обама номинира Чък Хейгъл за ръководител на Пентагона. Не е изключено обаче неговата кандидатура да срещне съпротива в Сената.

Причината е позицията на Хейгъл за Близкия изток. Неговото изказване, че американският Конгрес се намира под чехъла на „еврейското лоби“, а също така призивът за установяване на дипломатически отношения с Иран и ХАМАС, предизвикаха гневни реакции.

#Барак Обама #Президент на САЩ #Иран #Чък Хейгъл #Пентагона #министър на отбраната #Близък изток #Израел #Хамас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »