Семерджиев предлага социални добавки за вода

Семерджиев предлага социални добавки за вода
Помощи има в енергийния сектор, но не и във водния, а председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев смята, че е време да се помисли за социални добавки за плащане на сметките за вода за нуждаещите се. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въвеждането на социални добавки за вода подобно на енергийните помощи предложи председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев.

„Там, където е много висока цената на водата, трябва да се предвидят помощи за вода“, смята шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Подобни помощи има в енергийния сектор, но не и във водния, а председателят на държавния регулатор смята, че е време да се помисли за социални добавки за плащане на сметките за вода за нуждаещите се в онези части от страната, в които цените на водата са много високи, предаде БГНЕС.

Той изрази надежда цената на природния газ да продължи да пада.

„Смятам, че в момента топлофикационни дружества са в сравнително добро състояние и могат да представят в повечето случаи достъпна услуга“, коментира още Ангел Семерджиев, но подчерта, че никое топлофикационно дружество няма как да продължи да съществува, ако не покаже висока степен на ефективност на използване на горивото.

Той посъветва потребителите в Пловдив, Бургас и Плевен да не се отказват от парното, тъй като цените там са напълно достъпни и приемливи.

Според него останалите топлофикационни дружества, особено „Топлофикация – София“, трябва да инвестират много в технологии.

„Проблемът на топлофикационните дружества се влоши с повишаването на цените на природния газ през последните две години. При много скъп природен газ те трябваше да предоставят достъпна услуга. През всичките години, когато бяха високи цените на газа, сме се стремили да правим тази услуга достъпна за потребителите чрез притискане на цената на природния газ за сметка на приходите на „Булгаргаз“ и чрез намаляване на фактическите разходи на топлофикационните дружества“, обясни председателят на енергийния регулатор.

Ангел Семерджиев коментира и обсъжданата идея БЕХ да придобие миноритарен дял от „Топлофикация - София“ срещу част от дълга на дружеството.

„Ако БЕХ може да гарантира при добри условия инвестиции, то прехвърлянето на акции към БЕХ би трябвало да се счита за правилно с оглед на необходимостта от инвестиции“, смята той.

Председателят на ДКЕВР не подкрепя идеята да се спира парното на блока, в който повече от половината от абонатите не си плащат сметките. Според него това е изключително крайна мярка и трябва да се търсят други начини.

Председателят на държавния регулатор съобщи, че в рамките на този месец ще започне регулаторният одит на трите ТЕЦ „Марица-изток 1“, AES „Гълъбово“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и ТЕЦ „Контур Глобул Марица-изток 3“, на базата на който да се обсъждат нови условия по дългосрочните договори на централите с НЕК.

Резултатът от регулаторния одит трябва да се почувства от първи юли, когато започва следващия регулаторен период.

#ДКЕВР #Ангел Семерджиев #председател на ДКЕВР #вода #ток #природен газ #топлофикация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »