Холандските „Пейтриът” поеха към Турция

A A+ A++ A

Зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът” тръгнаха от Холандия към Турция, където трябва да бъдат разположени по границата със Сирия, за да защитават турския град Адана от евентуален сирийски обстрел.

В понеделник сутринта от холандската военна база Бестказерн в югоизточния град Вредепеел потегли цял военен комвой, който трябва да пристигне до пристанище Еемшавен в Североизточна Холандия, откъдето ще достигне до Турция с кораби, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Той се състои от общо около 160 камиона и джипа, превозващи ракетите „Пейтриът”, радари, необходимата електроника за функционирането на зенитно-ракетните комплекси и голяма част от оборудването за около 300 холандски войници, които ще заминат за Турция. Пристигането му е планирано за 22 януари.

30 холандски войници ще заминат във вторник със самолет, за да подготвят терена, а останалите 270 военни ще отпътуват на 21 януари, уточни на пресконференция подполковник Марсел Буис, който командва холандската мисия в Турция.

Освен Холандия, Германия и САЩ също участват в мисията с изпращането на две батареи и до 400 войници всяка.

Зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът”, разположени в Южна Турция по искане на Анкара, трябва да защитават страната, която е член на НАТО от евентуални сирийски заплахи.

Генерал Том Мидендорп, главнокомандващ холандските въоръжени сили, подчерта, че мисията е „чисто отбранителна”.

„Не знаем дали ракети ще преминат границата, но знаем, че Сирия има смъртоносни нападателни оръжия и вече ги използва в голям мащаб. Искаме да избегнем възможни големи загуби сред невинните цивилни", заяви той.

Разполагането на американските ракети започна в събота, а двете германски батареи трябва да пристигнат в Турция на 21 януари.

Холандците имат мисия да защитават град Адана с население от 1.5 млн. души и околностите му.

„Мисията е съсредоточена изключително върху заплахите, идващи от сирийската територия. Тя не взема предвид евентуалните заплахи, идващи от други страни", каза още генерал Мидендорп.

#Пейтриът #Турция #Холандия #Сирия #Германия #САЩ #НАТО #Адана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници