100 млн. лв. може да струва на държавата да върне парите, платени за изключване на земи от горския фонд

100 млн. лв. може да струва на държавата да върне парите, платени за изключване на земи от горския фонд
Изключванията на земи са ставали от 2007 г. до 2009 г., което според земеделския министър Мирослав Найденов не е вратичка в Закона за горите, а начин да бъдат обезщетени хората, които са платили за изключването от горския фонд. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

До 100 млн. лв. може да достигне сумата, която трябва да плати държавата при промяна в Закона за горите и в Закона за земеделските земи, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По време на пресконференция в Министерския съвет Найденов обясни, че много терени са изключени от държавния горски фонд по преписките към стария закон и средствата са внесени в републиканския бюджет, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Министърът обаче уточни, че прекратяването на преписките означава, че средствата трябва да бъдат възстановени към бенефициентите.

„Когато са внесени тези средства в републиканския бюджет, мотивът за приемането на закона в този му вид е, че в противен случай, прекратявайки сделките, трябва да се върнат средствата на тези, които са ги платили. Това са средства в размер на десетки милиони, които държавата е трябвало да извади, ако е приет другият текст на закона“, добави Найденов.

Министърът каза, че ще посочи цифрите, които са били приходи за Изпълнителна агенция по горите от промяна на предназначението на земи.

„Сега решаваме това и тази цена ще бъде платена, защото такъв е общественият интерес“, каза още Найденов, добавяйки, че  средствата трябва да дойдат от всички данъкоплатци.

Изключванията на земи са ставали от 2007 г. до средата на 2009 г., което според министъра не е вратичка в Закона за горите, а начин да бъдат обезщетени хората, които вече са платили за изключването на терени от горския фонд.

Найденов заяви, че по незавършените преписки хората, които са платили, имат пълното право да получат обратно дадената сума, като общо парите могат да достигнат около 100 млн. лв.

#Закон за горите #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #земи #отчуждаване #държава #пари #територии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"