Доматено хапче удължава живота

Доматено хапче удължава живота
Хапчето, наречено „Атеронон“, съдържа антиоксиданта ликопен, намиращ се в кожата на зрелите домати,, който топи мазнините. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хапче, създадено на основата на домати, може да се окаже ключът за побеждаването на болести като артрит, диабет, сърдечно заболяване и рак.

Според британски учени от университета в Кеймбридж медикаментът засилва здравословните свойства на Средиземноморската диета, предаде БГНЕС.

Хапчето, наречено „Атеронон“, съдържа антиоксиданта ликопен, намиращ се в кожата на зрелите домати.

Според предишни изследвания той понижава холестерола благодарение на способността да топи мазнини.

Новото проучване доказало, че хапчето засилва и ефективността на кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението и омекотява втвърдяващите се с възрастта артерии.

Хапчето помага за отпушването на артериите, но и намалява риска от инсулт, сърдечен удар, като дори се бори с редица животозастрашаващи заболявания.

Директорът на отдела за клинични изследвания към университета Иън Уилкинсън заяви, че новината е добра, но все още трябва да се направят някои изследвания, за да се уверят дали това означава „по-малко сърдечни удари и инсулти“.

Доматеното хапче ще съдържа нова версия на променена съставка на ликопена, която лесно се усвоява в кръвта до нива, които значително надвишават достигнатите по природен път чрез Средиземноморската диета.

Първоначалните резултати вече показали, че лекарството може да спре увреждането на втвърдените артерии, като увеличава притока на кръв и подобрява еластичността на кръвоносните съдове с до 50%.

Атеронон значително подобрява функционирането на ендотела - слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове.

Увеличаването на нивата на ликопен в кръвта засилва чувствителността на ендотела към азотния оксид, който води до разширяване на кръвоносните съдове, и по този начин подобрява притока на кръв.

На двумесечно изследване били подложени 36 пациенти – на средна възраст 67 години, със сърдечни заболявания. Пациентите вече приемали статини за понижаване на холестерола.

Учените смятат, че ако същите резултати бъдат доказани при повече пациенти, хапчето може да се окаже ефективна алтернатива на статините.

#антиоксидант #домати #хапче

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »