Голяма част от българското мляко още не отговаря на изискванията на ЕС

Голяма част от българското мляко още не отговаря на изискванията на ЕС
Голяма част от произвежданото в България мляко все още не отговаря на стандартите на ЕС, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Голяма част от произвежданото в България мляко все още не отговаря на стандартите на ЕС, съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Още в началото на 2013 г. Агенцията по безопасност на храните започва да работи по проблемите, свързани с качеството на българското мляко, тъй като изтича гратисният период, в който страната ни е трябвало да приложи регламентите на Европейския съюз, посочи той пред Информационна агенция „Фокус“.

„Изтича дерогацията за качеството на млякото, това е един много сериозен проблем. Има вероятност, ако не се изпълнят всички изисквания, една голяма част от млякото да излезе извън хранителната верига“, предупреди Йордан Войнов.

Трябва да се впрегнат всички усилия, за да може в края на годината млякото, което се произвежда, да е по европейските стандарти, допълни директорът на Агенцията за безопасност на храните.

През 2011 г. според официалните данни само около 50% от произвежданото в България мляко отговаряше на европейските хигиенни и санитарни изисквания.

Само количествата, отговарящи на европейските изисквания, обаче ще могат да се продават на пазара.

Останалите животновъди трябва да преструктурират своите ферми и да покрият нормите, за да могат да предават млякото на мандрите.

Млечното говедовъдство в България бе в дерогационен период, който изтече на 31 декември 2011 г.

През месец ноември 2011 г. обаче с пълно мнозинство държавите членки на ЕС приеха удължаването с още 2 години на срока за преструктуриране на млечните ферми в България и в Румъния. Така до края на 2013 г. всички млечни ферми от ІІ и ІІІ група трябва да достигнат стандарта на ЕС за качество на суровото мляко, за да могат да го продават.

#Йордан Войнов #БАБХ #мляко #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »