Имотните далавери край Несебър – свързани с властта и преди, и сега

Имотните далавери край Несебър – свързани с властта и преди, и сега
Шефът на БФС Боби Михайлов е подал заявление да придобие 7 декара държавна гора в Несебър през 2007 г. Едновременно с него заявление е подал архитект Калин Тихолов, автор на ПУП-овете за тези райони. Карта: „Биволъ“ .
A A+ A++ A

Имотните далавери с държавни земи са част от добре разработена схема за облагодетелстване на хора, свързани с властта и преди, и сега, пише сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“.

Единствено разкритието на „Биволъ“ за конкретните параметри на сделката по продажбата на 29 дка дюни между Несебър и Равда предизвика обществена колизия и принуди управляващите да спрат продължаващите процедури, се посочва в последната от поредицата публикации по темата.

Буквално въпрос на часове е било подписването и окончателната финализация на поредица от други продажби на терени от държавния горски фонд по морето, твърди „Биволъ“, като се позовава на свои неопровержими доказателства.

Подписите не са били положени, защото скандалът с дюните набра взривоопасна популярност, но папките стоят на бюрата на служителите на МЗХ с приключени преписки.

Министър Мирослав Найденов не пожела да откликне на призива на журналистите от електронното издание от преди седмица да оповести и останалите чакащи за подписване сделки, както и новозапочнатите процедури от правителството на ГЕРБ.

Вместо това той предпочете да заяви публично, че преотредителните сделки са били спрени след 2009 г., а нови не са започвани. След като стана ясно, че това не отговаря на истината, земеделският министър обясни, че според новия Закон за горите е длъжен „по дефиниция“ да приключи всички подобни порочни продажби, защото в него имало такава клауза, припомнят от „Биволъ“.

„Защо тази клауза е приета и гласувана от ГЕРБ, които бяха вносители на промените в закона, министърът не отговори. Това обаче достатъчно красноречиво казва, че икономическите и корупционни интереси никак не са се променили със смяната на правителствата“, пише още в последната публикация с разкрития около скандала с дюните.

„Биволъ“ пише, че разкрива схемата за това как се приватизират най-прекрасните кътчета на България и как се превръщат в бетонни гета, за да извличат огромни печалби родните неофеодали.

„Малко по малко ние разкриваме нови и нови подобни спекулативни сделки, в които изплуват неизменно свързани фирми или лица с хора от висшите етажи на властта в страната“, пишат още от „Биволъ“.

В продажбата на 29 дка дюни до Несебър, от които тръгна всичко, излезе името Димитър Петров, който се оказа тъст на шефа на БФС Борислав Михайлов.

Пред медиите Петров се възмути, че името му се свързва с Михайлов, защото тази сделка нямала нищо общо с футболния бос. Документите, с които разполага „Биволъ“, обаче говорят нещо съвсем друго.

Шефът на БФС Боби Михайлов е подал заявление да придобие 7 декара държавна гора в Несебър през 2007 г., по същото време, когато неговият тъст пожелава скандални 29 декара дюни.

В един и същи ден – 3 август 2007 г., кметът на Община Несебър Магдалена Мандулева подписва одобряване на подробните устройствени планове (ПУП) на имотите на Михайлов и на тъста му.

Самата Мандулева е бивш служител на РДГ – Бургас, и директор на несебърското ловно стопанство.

Борислав Михайлов заплаща 90 000 лв., за да извади от горския фонд апетитния имот, намиращ се между Слънчев Бряг и Свети Влас.

Футболният бос обаче не е влязъл във владение за разлика от своя тъст, който успя да придобие 29 декара на цена 580 000 лв. на 27 ноември 2012 г. и още на следващия ден да го препродаде на цена 4 млн. лв.

Едновременно с Борислав Михайлов заявление е подал и архитект Калин Тихолов. Той е автор на Подробните устройствени планове за всички тези държавни имоти - гори и дюни, които се превръщат в урбанизирана зона.

„Същият Тихолов е автор и на скандалния Общ устройствен план за Царево, заради който България ще бъде осъдена от Европейската комисия. Като „награда“ той трябва да получи 18 декара гори в съседство с терена от 7 декара на Боби Михайлов“, изтъква „Биволъ“.

Терените на Михайлов и Тихолов пък са съседни на терените, продадени през 2010 г. на фирмата „Крим 2002“, собственост на Илиян Балабанов, който е автор на ОУП на Община Несебър, върнат заради несъвместимост с екологичната оценка.

„Крим 2002“ през 2011 г. препродава земята на фирмата „Форт Нокс“, която е имала общ бизнес с фирмата на президента Росен Плевнелиев „Линднер“, а като регионален министър той лично ходи да прави първа копка на техен общ обект.

Колко още преписки за сделки с известни личности като Борислав Михайлов се намират в Министерството на земеделието, не е известно и едва ли ще стане известно, след като Бойко Борисов пришпори прокуратурата да ги проверява, пише още „Биволъ“.

От справка, предоставена през юли 2012 г. по Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че министерството вече е укривало информация за тези скандални преписки.

В списъка липсва сделката в Несебър с „Крим 2002“, която е от 2010 г. След намесата на прокуратурата над документацията пада следствена тайна и много скандални преписки ще бъдат укрити или в най-лошия случай разкриването им ще бъде удобно забавено, докато скандалът се потуши, се подчертава в публикацията.

Прокуратурата работи по сигнали на „Биволъ“ след разкрития за престъпни общински схеми със земи в Царево за плажа „Корал“, за скандални заменки в Поморие, където 220 дка държавна земя е придобита на цена 45 000 лв. и препродадена впоследствие за 8,5 млн. лв., припомнят от медията.

„Разкрили сме престъпна схема за поредица от продажби на държавни гори и земи в Природен парк „Странджа“ от времето на Тройната коалиция. Стотици декари в защитената територия са продадени на цени от по 1 лв./м2. По наш сигнал прокуратурата се е произнесла, че има извършено закононарушение“, изтъкват от сайта за разследваща журналистика.

Въз основа на прокурорското становище „Биволъ“ сезира пръв БОРКОР за тези продажби с надеждата, че новата институция и правителството на ГЕРБ ще предприемат мерки да защитят държавния интерес. Това стана преди две години, припомнят още от медията.

До момента няма никакви действия от МЗХ, нито от премиера Бойко Борисов за отмяна на незаконните сделки, нито за завеждане на съдебни дела срещу виновните лица.

#„Биволъ" #Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #МЗХ #БСП #ГЕРБ #Димитър Петров #Борислав Михайлов #Магдалена Мандулева #Калин Тихолов #Магдалена Мандулева #Калин Тихолов #Росен Плевнелиев #БОРКОР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници