Работниците във ВМЗ - Сопот подновяват протестите, искат си заплатите

Работниците във ВМЗ - Сопот подновяват протестите, искат си заплатите
За съжаление от традициите не е останало нищо, както показва изоставената сграда с гръмкото име Дом на културата. Сега там има само счупени прозорци, от радиоуредбата са останали само непотребни лампи, а на една бюро се валя никому ненужен Кодекс на труда
A A+ A++ A

Работниците от ВМЗ - Сопот подновяват протестите си в първия си работен ден след новогодишните празници.

Те настояват да им бъдат изплатени дължимите две заплати и два аванса от 2012 г., предаде БНР.

Предстои среща на представители на синдикатите от предприятието с министъра на икономиката Делян Добрев и със социалния министър Тотю Младенов.

Работниците във ВМЗ – Сопот, които живеят в общежитията към завода, не могат да си платят наема за една стая с тоалетна, разказва БГНЕС.

Наемът, който плащат е 100 лева, като често в тази стая живее цяло семейство с дете. Заводът също не опрощава този наем, защото пък общежитието, ако не събере наем от живущите, не може да плати тока и той ще бъде спрян.

Работниците са благодарни за помощите на хора и синдикати за празниците, но това не може да компенсира липсата на заплати.

Не искаме подаяния, искаме работа и договори, казват работниците от този завод с традиции.

За съжаление от традициите не е останало нищо, както показва изоставената сграда с гръмкото име Дом на културата. Сега там има само счупени прозорци, от радиоуредбата са останали само непотребни лампи, а на една бюро се валя никому ненужен Кодекс на труда.

Хората се страхуват, че могат да бъдат изгонени от общежитията, че ще останат без работа, а не знаят къде могат да отидат на тяхната възраст и с тяхната квалификация. Обвиняват и ръководството на завода, и държавата.

„Искаме държавата да направи нещо. Ако не могат да управляват, да си ходят. Трябва най-сетни да се живее нормално в тази страна. Иначе за това бягат хората и отиват в чужбина," казва съпругът на една работничка.

„Хората искаха да продължат стачката и ние сме зад тях, просто няма как да не бъдем зад тях – видяхте ситуацията, предстои някаква приватизация, но дали ще има, или няма да има..." каза Димитър Атанасов от КТ „Подкрепа" във ВМЗ - Сопот.

Единственият резултат от многобройните протести на работниците бе изплащането на остатъка от заплатите за септември и авансите за октомври, които оръжейниците получиха преди Коледа. Парите обаче бяха моментално похарчени за погасяване на вноски по кредити и сметки за ток и вода.

Останалите без пари служители на държавното предприятие признаха, че са посрещнали Коледните и Новогодишни празници с помощите, изпратени им от добри хора от цялата страна.

#ВМЗ - Сопот #протест #Тотю Младенов #министър на труда #Делян Добрев #министър на икономиката

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"