1 г. без Теодора Захариева

1 г. без Теодора Захариева
На 7 януари се навършва една година от смъртта на Теодора Захариева, която почина след дълга борба с рака. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 7 януари се навършва една година от смъртта на Теодора Захариева, която почина след дълга борба с рака.

Колегите й от Федeрация „Български пациентски форум" призовават всички приятели, познати и вдъхновени от нея да си спомнят за Теодора Захариева в 18:00 часа в понеделник пред Столична община.

„Ще запалим 101 червени свещи, във формата на сърце, за да покажем, че добрите хора не се забравят и делата им ще бъдат помнени винаги. Каним всички, които познаваха Теди Захариева, както и тези които никога не са я срещали, но са искали да я познават," съобщават от Федeрация „Български пациентски форум".

В продължение на повече от 10 г. Теодора Захариева се бори не само с тежко онкологично заболяване, но и с институциите.

Тя беше първата, която приживе осъди Министерството на здравеопазването за това, че не са й осигурени навреме животоспасяващи лекарства. Първа дело срещу министерството го спечели онкоболната от Пловдив Росица Шкодрова, но когато излезе решението тя не беше вече между живите.

Теодора Захариева спечели окончателно делото срещу МЗ пред Върховния касационен съд, през 2008 г.

Тогавашният министър на здравеопазването Радослав Гайдарски обжалва решението на Апелативния съд, който осъди МЗ да заплати на онкоболната Теодора Захариева 100 000 лв. за това, че в периода 2003-2004 г. не й е осигурило животоспасяващи лекарства.

Теодора Захариева съди министерството за времето, когато Славчо Богоев, министър при управлението на НДСВ, делата от името на МЗ се водеха по времето на министър проф. Радослав Гайдарски, а спечели делото при третия министър д-р Евгени Желев.

Още през 2004 г. Теодора Захариева застана с протест пред сградата на Министерството на здравеопазването като си свали перуката след тежката химиотерапия.

Средствата, които спечели от делото срещу МЗ, тя вложи в пациентска организация за обучение на пациенти да отстояват правата си пред държавата и да се чувстват пълноценни хора, като създаде Центъра за защита правата в здравеопазването.

„За мен това е кауза, която не ме уморява, а ме зарежда. За мен няма по-голямо щастие, от това по празници да получа есемес „Благодаря, че ми спаси живота"," сподели в последното си интервю за БГНЕС Теодора Захариева, която бе отличена с голямата награда „Човек на годината" за 2009 г. от Български хелзинкски комитет.

#Теодора Захариева #Министерство на здравеопазването #Радослав Гайдарски #перука #химиотерапия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници