Емигрантите: Църквата и демографският резерв

Емигрантите: Църквата и демографският резерв
A A+ A++ A

Известният български журналист Йосиф Давидов води седмична коментарна рубрика в Novinite.bg и Novinite.com (Sofia News Agency) -

Първоначално стартирана през март 2012 г., от юли 2012 г. „Задочен коментар“ е коментарна рубрика, посветена на представянето и възприемането на България по света, както и на случващото се с българите в чужбина.


Професор Трендафил Митев „би камбаната": „България има проблем на проблемите. Ние се топим като държава, изчезваме като нация с всеки изминал ден". Той сподели с широка телевизионна аудитория прогнозите на Световната банка, според които към 2050 г. населението на земята ще се увеличи с 50% - от 6 на 9 милиарда, но в България ще спадне с 40% - ще бъдем около 4,5 милиона.

Историкът посочи, че преди време на Балканите всички държави са били долу-горе на еднакво равнище – под 10 милиона граждани. Сега в Гърция от 6 са станали 9 милиона, а в Румъния – от 9 на 21 милиона.

А анализът на Института за изследване на населението и човека на база на прогнозните данни за 2012 г. на здравното ведомство показва, че броят на родените бебетата през последните дванадесет месецът е най-ниският от 1945 г. насам - едва 62 хиляди.

Причините са много, включително и това, че средният дял от брутния вътрешен продукт, който се отделя за подкрепа на семейството в ЕС, е 2,1%, а у нас той е 1,2 на сто.

На този мрачен фон, имайки предвид и хаотичната социална политика към увеличаващото се циганско население (доколкото тя съществува, въпреки европейските фондове за нея), без радикални мерки за адекватно образование на младото ромско поколение, изпъква крещящата необходимост нацията, държавата, правителството, Църквата и всички други обществени и частни институции да се обърнат с открито, добронамерено лице и с конкретни действия към огромния демографски резерв: над двата милиона българи зад граница.

В словото си след новогодишния молебен митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф призова хората в родината да се молят, щото в нея да е хубаво и всички сънародници, които напуснаха страната, лека полека да се върнат. Преди това каза: „Сред управляващите ни слушаме и виждаме хора, на които не вярваме, защото те не милеят за бъдещето на българина, защото те гледат с пренебрежение на просвещението и духовността".

(Негово Високопреосвещенство Йосиф - светско име Иван Босаков, внук на „кулак" с 29 декара земя - беше първият български духовник, който публично призна за връзките си с органите на Държавна сигурност преди 1989 г. и през юни 2008 г. в писмено обръщение поиска прошка от българския народ. Добър жест на човек, живял в 7-милионна държава, в която БКП имаше 1 милион членове, включително и сегашния ни премиер).

Митрополитът фактически намеква, че „лозето не ще молитва, а мотика". Това се отнася не само за „управляващи, които гледат с пренебрежение на просвещението и духовността", но и за самата Църква. Която и в Америка – не само в София - преживя своето разцепление.

Всяка неделя гръцката православна църква в Мадрид се пълни с българи. Там се сключват нашенски църковни бракове, правят се кръщенета и заупойки. В испанската столица няма българска църква. Преди години инициативата на шепа заможни сънародници за строеж на такава се провали, благодарение на прословутото „кой да води бащина дружина".

В Централна и Западна Европа има най-малко 34 църковни общини. Антоний, шеф на тази епархия, счита, че тенденцията е все повече хора да напускат родината и да търсят своето препитание, просперитет и щастие на Запад. „Нашето паство с всеки изминал месец се увеличава. Това увеличава нашите отговорности и грижата към тези хора." Дядо Антоний уточнява, че българските свещеници служат в храмове, голяма част от които са предоставени от Католическата църква или Евангелската църква.

По бюджета на Министерския съвет за издръжката на Българската православна църква в чужбина се отпуска субсидия от 500 евро, която всяка година се изпраща като частична помощ на свещенослужителите. С тези пари един наем не може да се плати. Затова много свещеници са строители, шофьори, дребни търговци. В същото време висш български църковен сановник нагло посочи, че автомобилът му бил евтин - само 35 хиляди долара.

През новата 2013 година Светият синод би следвало да разбере, че в неделя в Берлин, Мадрид, Валенсия, Париж в църквата отиват не само вярващи, но и атеисти от новата емиграция, защото там - освен всичко друго - се обменя светска информация за работа, квартира, познати; там се поддържа оптимизмът.

Ясно е, че България не е богатата Саудитска Арабия, която строи джамии из целия свят. Но с обединените усилия – и средства – на държавата и на Църквата би могло да се направи много повече за просъществуването на българския дух зад граница. Просто трябва да се припомни историята на нашето Възраждане и да не се допускат в политиката и в богослужението хора, които гледат с „пренебрежение на просвещението и духовността".

#митрополит Йосиф #демографски срив #БПЦ #Българската православна църква #Испания #българи в чужбина #раждаемост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Задочен коментар
Последно от Задочен коментар

Всички новини от Задочен коментар »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"