Лента.ру: България купува прескъпи изтребители трета употреба

Лента.ру: България купува прескъпи изтребители трета употреба
След година оглеждане българските военни се бяха спрели най-вече на осем 32-годишни самолета F-16 от Португалия. Снимка: архив
A A+ A++ A

България може скоро да купи партида от 9 запазени изтребители F-16 от Португалия за 700 млн. лв. (471,9 милиона долара), съобщава руското електронно издание Лента.ру.

През 1999 г. Португалия е купила от САЩ 25 поддържани F-16 за 268 млн. лв. (180,6 млн. долара), посочва медията.

Така всеки изтребител ще струва на България седем пъти по-скъпо отколкото на Португалия, отбелязва руският информационен сайт, цитиран от БГНЕС.

Португалските самолети са на около 30 г. и според генерал Румен Радев от българските ВВС те може да служат още 25 г. След покупката през 1999 г. португалските машини са били модернизирани. Португалските самолети имат 2500 летателни часа и ресурс за още 4-4500.

Освен поддържани самолети България обмисля възможността да купи нови изтребители JAS 39 Gripen от Швеция.

Сега българските ВВС са съставени от съветски МиГ-21, МиГ-29 и Су-25.

На редовното правителствено заседание на 19 декември кабинетът „Борисов" даде мандат на военния министър Аню Ангелов да преговаря за покупката на поне 8 изтребителя втора употреба за българската армия.

Сделката за покупката ще е без конкурс, „с оглед на това да се запазят и възможностите за втора ръка самолет да се получи", по думите на военния министър.

Сред потенциалните продавачи, с които Аню Ангелов ще преговаря до март, са Германия, САЩ, Португалия, Израел, Италия и Швеция.

Ако сделката, която може да достигне до 700 млн. лв., се осъществи, тя ще е най-скъпата за сегашното правителство, а плащанията по нея трябва да бъдат извършени от следващите кабинети до 2020 г.

Аню Ангелов води преговори за покупка на самолетите без търг, като идеята е новата техника да замени руските МиГ-29.

След година оглеждане българските военни се бяха спрели най-вече на осем 32-годишни самолета F-16 от Португалия.

Тази информация получи потвърждение в началото на януари, когато стана ясно, че работната група за избор на изтребител е харесала офертата на Португалия, която предлага да продаде на българските ВВС девет F-16, блок 15, MLU.

Шефът на работната група ген. Румен Радев заяви, че офертите, които покриват българските изисквания, са нови „Грипен" от Швеция, употребявани „Юрофайтър" от Италия и F-16 от Португалия.

Радев обясни, че офертата на Португалия е по-ниска от другите предложения и включвала всичко необходимо за самолетите, докато в ценовите предложения на „Грипен" и „Юрофайтър" са включени предимно самолети без въоръжение и с минимално наземно оборудване.

#изтребители #F-16 #Португалия #Лента.ру #Румен Радев #МиГ-21 #МиГ-29 #Су-25 #Аню Ангелов #министър на отбраната #ВВС #„Грипен" #Швеция #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"