Конгресът на САЩ поиска Обама да помогне на България в разследването на атентата в Бургас

Конгресът на САЩ поиска Обама да помогне на България в разследването на атентата в Бургас
При терористичния атентат на летище Бургас на 18 юли загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Конгресът на САЩ поиска от президента Барак Обама да осигури на българското правителство „необходимата дипломатическа, разузнавателна и правна помощ" при разследването на атентата в Бургас.

В резолюция, приета от Камарата на представителите на 1 януари, се изразява надеждата, че разследването на взрива от 18 юли 2012 г. ще приключи възможно най-скоро с разкриване на виновниците за смъртта на българския шофьор на автобус и петимата израелски тyристи, предаде БНР.

Текстът съдържа и призив към американското правителство, НАТО и ЕС да помогнат на българското правителство да защити „територията и гражданите си от терористичната заплаха".

С резолюцията си долната камара на Конгреса призовава Европейския съюз да определи ливанската групировка „Хизбула" като терористична организация, така че да не може да използва територията на съюза като база за пропаганда и набиране на нови членове и финансови средства.

Конгресмените не посочват друга конкретна връзка на групировката с взрива в Сарафово, освен твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху непосредствено след атентата, че Израел разполага с „неопровержими доказателства", както и изявлението на съветника на Обама Джон Бренън, че атентатът носи „всички признаци на атака на „Хизбула".

#Бургас #атентат #терористична атака #израелски туристи #НАТО #ЕС #САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #„Хизбула" #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Джон Бренън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »