ЕС призова Македония да охлади страстите

ЕС призова Македония да охлади страстите
Загрижеността на ЕК към Македония бе провокирана от събитията след сбиването в парламента в Скопие по време на гласуването на бюджета на 24 декември. По същото време пред парламента се стигна до сблъсъци. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз призова за успокояване на страстите в Македония и настоя лидерите на политически партии и техните привърженици да зачитат Конституцията и законите на страната.

Говорителят на ЕК Себастиян Брабант заяви, че „със загриженост наблюдават политическите сблъсъци в и около парламента", предаде БГНЕС.

„Призоваваме всички партии веднага да установят всички свои агресивни и провокативни действия," каза той.

Според него мирното изразяване на различията е основата на една демократична нация, а използването на насилие подкопава това и нанася вреда на възможността да се управлява отговорно.

„ЕС призовава всички лидери да се държат по начин, който спазва Конституцията и законите на страната, но и да действат в рамките на парламента. Това отговаря по най-добрия начин на интересите на гражданите, които са ги избрали да ги представляват," заяви Себастиян Брабант.

Той призова опозицията в Македония да се върне в парламента и да не бойкотира предстоящите през март местни избори в страната.

Загрижеността на ЕК към Македония бе провокирана от събитията след сбиването в парламента в Скопие по време на гласуването на бюджета на 24 декември, когато бяха сериозно ранени двама депутати от опозицията, включително и една бременна жена.

След това охраната изгони депутатите от опозицията и журналистите, а за по-малко от час мнозинството без дебати прие бюджета за следващата година.

Предложението за приемане на бюджета бе направено през нощта в неделя от кабинета на Никола Груевски въпреки липсата на одобрение от страна на парламентарните комисии както го изисква правилника.

По същото време пред парламента се стигна до сблъсъци. Пред Народното събрание се събраха няколко хиляди привърженици на опозицията.

На следващия ден, 25 декември, лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Бранко Цървенковски заяви, че в страната действа диктаторски режим.

Лидерът на опозицията смята, че Македония е получила своя Слободан Милошевич в лицето на Никола Груевски, който в продължение на години мачка свободите и гражданските права.

Почти цялата последна седмица на отминалата 2012 г. премина в протести срещу режима на министър-председателя, като нов голям митинг се състоя на 29 декември.

След новогодишните празници Цървенковски отново призова за улични блокади, които обаче се оказаха не толкова масови.

Късно вечерта в петък от централата на СДСМ съобщиха, че след коледните празници (6-7 януари) ръководството на партията ще се събере да обсъди по-нататъшните си действия.

#ЕС #Македония #бюджет #СДСМ #Бранко Цървенковски #Никола Груевски #Скопие #Парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"