Павлова предлага пълна забрана за строителство върху дюни в понеделник

Павлова предлага пълна забрана за строителство върху дюни в понеделник
Това, което ще предложим в понеделник, е да се прецизира дефиницията за дюна, обясни късно вечерта в петък Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложение за пълна забрана за строителство върху дюни ще бъде внесено в парламента в понеделник, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Това, което ще предложим в понеделник, е да се прецизира дефиницията за дюна", обясни късно вечерта в петък Лиляна Павлова, цитирана от информационна агенция „Фокус".

По думите й, най-важната промяна, която ще предложи, е в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие да залегне пълна забрана за строителство на всички терени, независимо дали са частна или държавна собственост, там, където има дюни - не само в зона А, но и в зона Б.

Според министъра по тази причина е важно да има регистър или списък на природните забележителности дюни и местоположението им, за да подлежат на забрана за строителство и промяна на предназначението, включително и в Закона за горите.

В петък Лиляна Павлова отмени решението за строеж, за който е било издадено разрешение на застрояване на 29 декара от терен в местността „Кокала" в комплекса „Черно море" на Община Несебър, като е било предвидено 122 сгради да се построят на този терен.

По думите ѝ, издаденото решение е незаконно, защото няма технически проект за строежа на включените в проекта 122 сгради, няма предвидена инженерна инфраструктура.

Тя каза още, че административно наказание и глоба ще бъдат наложени на главния архитект на общината, както и на някои от служителите в общината.

Лиляна Павлова припомни, че премиерът Бойко Борисов е възложил до понеделник да се направи анализ какви са необходимите допълните промени, за предотвратяването на бъдещи опити за застрояване на защитени територии.

#Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие #Бойко Борисов #премиер на България #Мирослав Найденов #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"