Станишев: Плевнелиев не е президент, а говорител на ГЕРБ!

A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев не изпълнява функциите си на държавен глава, а тези на говорител на ГЕРБ, заяви лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев.

Изявлението на президента, че тези политически сили, които поставят въпроса дали следващите избори ще бъдат честни, просто търсят извинение, застраховка за загубата на изборите, е скандално”, каза Станишев в петък, цитиран от БГНЕС.

Според социалиста Плевнелиев е първият президент, който е избран по спорен начин и е длъжник на българските граждани и демокрацията.

„В момента няма по-важна тема за българските граждани от изборното законодателство, защото това засяга фундаменталното право да гласува без натиск, а гласовете да бъдат честно преброени”, посочи той.

„Безпрецедентна е ситуацията, когато през декември ГЕРБ искаха да пробутат за пореден път промени в Изборния кодекс, които ограничават правата на независимите наблюдатели и неправителствените организации. Да контролират не само процеса на гласуване, но най-важния процес – на преброяване", добави Станишев.

По думите му е безпрецедентно, че най различни политически сили – БСП, Синята коалиция, ДПС, „Атака”, които са имали помежду си много идеологически и политически спорове през годините, са заявили едно и също – „с тези промени ГЕРБ се опитват да отворят коридор за манипулиране и фалшифициране на изборите”.

„И ние не желаем да бъдем легитимираща страна на това безобразие, което готвят", посочи червеният лидер.

Според него национала отговорност на цялата опозиция е да гарантира, че промените в Изборния кодекс ще създадат елементарни условия за честни, свободни, почтени избори, а не да се допуснат „безобразията от президентските и местните избори през 2011 г".

В петък в централата на БСП социалистите раздадоха баница с късмети, а през 2013 г. Станишев ще се надява изтегленото от него пожелание на малкия лист хартия да се сбъдне – „Точка на катастрофата ГЕРБ".

„Няма правителство, което да има такъв картбланш, обществена подкрепа за промени, реформи, неща, които са необходими. За съжаление, управлението на ГЕРБ се оказа отрицание на това, което обещаваха", заяви лидерът на БСП.

#Росен Плевнелиев #президент #Сергей Станишев #БСП #ПЕС #ГЕРБ #избори #Синята коалиция #Атака #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »