Дюните не могат да бъдат възстановени напълно, алармират еколози

Дюните не могат да бъдат възстановени напълно, алармират еколози
За 10 години, а и повече, растителността, която е била на дюните, ще се възстанови сама, но проблем остава релефът, който няма как да бъде същият. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За да бъдат възстановени дюните, трябва да бъде възвърнат част от релефа им и след това растителността, обясни експертът към WWF от коалиция „За да остане природа в България" Александър Дунчев по повод застроените дюни край Несебър.

Дунчев посочи, че първо трябва да възстанови горе-долу релефът на дюните, както са сходните, тъй като там все още има запазени дюни, цитира го БГНЕС.

Релефът обаче не може да бъде възстановен такъв, какъвто природата го е създала, но може да бъде наподобен.

„Следващата стъпка е да го оставим на мира", заяви екологът.

За 10 години, а и повече, растителността, която е била на дюните, ще се възстанови сама.

„Въпросът е да се възстанови релефната ландшафтна особеност на дюната и да не се строи отгоре, за да може и растителността да се възстанови. Нещата не са неизбежни. Ако беше бетонирано, щеше да е много по-сложно", каза още Дунчев.

Той добави, че в петък следобяд има комисия, на която от коалиция „За да остане природа в България" като представители на гражданското общество ще се опитат да следят каква информация има по случая, за да бъде съобщена на обществото и на медиите.

„За да може да остава скрито само за пред компетентните органи, които винаги са склонни да скрият факти, които биха ги изобличили. Нашата роля ще е да следим фактите от страна на обществото", посочи експертът на WWF.

Дунчев добави, че територията в Община Несебър някога е била дюни, които са горска територия, но когато е бил приет Подробният устройствен план на комплекса, вече не е била горска територия и държавата по силата на закона се е наложило да продаде тези земи.

„Всичко това обаче е било възвратимо, ако държавата беше преценила нещата по-добре и си беше свършила работата като картиране и т. н.", смята Дунчев.

#Агенция по горите #експерт #WWF #коалиция #„За да остане природа в България" #Александър Дунчев #Несебър #Дюни #земи #защитени територии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"