Експерт на WWF: Компетентните органи са виновни, че не са разпознали дюните

Експерт на WWF: Компетентните органи са виновни, че не са разпознали дюните
Според Александър Дунчев, ако все пак е било извършено картиране на Агенцията по кадастъра, е щяло да има информация къде се намират дюните. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Това, че компетентните органи са съгласували проекти върху дюни, не ги оневинява, а напротив – по-скоро ги прави виновни, че не са ги разпознали, не са ги защитили и не са предвидили процедури, с които да не се застрояват и да се опазват.

Това заяви експертът към WWF от коалиция „За да остане природа в България" Александър Дунчев по повод скандалa около спорните земи край Несебър, предаде БГНЕС.

Дончев коментира, че когато е била създадена там защитената зона, е било направено въз основа на експертното мнение на тези, които са я предложили.

Той информира, че в момента тече картиране на МОСВ на всички природни местообитания в България.

„И дали те ще картират този терен като дюни, също ще е интересно, защото пак ще покаже компетентността на експертите", каза експертът.

Според Дунчев, ако все пак е било извършено картиране на Агенцията по кадастъра, е щяло да има информация къде се намират дюните.

Могло е да се проведе и експертна дискусия с природозащитните организации, които също разбират от дюни, за да се установят реалните дюни и да се картират.

„Всичко това не се е случило и сега сме поставени пред свършен факт, че заради бездействието на няколко държавни служби сега се борим да върнем багерите, да върнем преписките в министерството и да върнем имотите на държавата", коментира ексепртът към WWF.

Той отбеляза, че преди да се вземе нечия оставката, трябва министерствата, екологичните компетентни органи и гражданският сектор да извършат проверка на това как се е стигнало дотук  и защо се строи и защо спортният терен е продаден на такава занижена цена.

Това, според еколозите, крие потенциална схема, подобна на заменките, тъй като в случая е работено за разпродажбата на държавни гори по стари преписки, за които се говори, че са били 3 500.

Според Дунчев, едва когато бъде отговорено на тези въпроси, ще е ясно на кой министър ще трябва да се вземе оставката и ако подозренията на обществото бъдат потвърдени, вероятно ще трябва да се търси някаква политическа отговорност.

„Най-същественият проблем, който стои в основата на всичките тези гафове, далавери и т. н., е следното – липсата на прозрачност", категоричен беше експертът.

#експерт #WWF #коалиция #„За да остане природа в България" #Александър Дунчев #Несебър #Дюни #земи #защитени територии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"