„България на гражданите”: Найденов е корумпиран, да бъде отстранен

„България на гражданите”: Найденов е корумпиран, да бъде отстранен
Според Тома Биков поведението на премиера Бойко Борисов, който защитава „престъпните действия на министъра си”, само показват, че и той е част от тази схема. Снимка: pik.bg
A A+ A++ A

„България на гражданите” няма да участва в комисията на земеделския министър Мирослав Найденов, която „ще симулира разследване на престъпните действия по отношение на дюните в Несебър”, заяви Тома Биков от движението.

Той е категоричен, че партията на Меглена Кунева няма да приеме поканата на Найденов за участие в комисия, която според него няма да изпълнява истинското си предназначение.

„Мирослав Найденов няма как да разследва обективно корупционна сделка, от която самият той е част. Той трябва да бъде отстранен от длъжност, за да не пречи на разследването”, каза в петък Биков пред БГНЕС.

„Освен това е добре прокуратурата и МВР незабавно да проверят къде се намират тези 3.5 млн. лева, които лицето Димитър Петров е спечелило за един ден от сделката с дюните в Несебър, защото тези пари могат да се окажат подкупът, който е отишъл по високите нива на властта, за да бъде осъществена тази далавера”, добави той.

По думите му поведението на премиера Бойко Борисов, който защитава „престъпните действия на министъра си”, само показват, че и той е част от тази схема.

„Припомням му, че той дойде на власт, за да спре порочните практики на БСП и ДПС, а не за да ги овладее и развие. Както и че премиерът лично е назначил зам.-министър Боянова, следователно той носи отговорност за нейните действия. Следователно нападките му към „Движение България на гражданите" са неоснователни”, подчерта Биков.

„Време е премиерът да започне да се държи като мъж и да поеме отговорност за действията и бездействията на управлението си и да спре да търси виновни за собствените му провали, включително назад във времето до Хан Аспарух”, коментира още Тома Биков.

Преди седмица екологът Тома Белев алармира, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е продал близо 29 дка защитени дюни, държавна собственост, част от защитената зонаАхелой–Равда–Несебър от мрежата „Натура 2000“, на лицето Димитър Петров, на 27 ноември 2012 г.

Цената е 20 лв./м2, което е под данъчната оценка от 50 лв./м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата „СЛЕ груп“ ООД за седем пъти по-висока цена, или по около 140 лв./м2.

Явно земята не е платена веднага и се учредява ипотека в полза на Петров. Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3.5 млн. лв.

В сряда стана ясно, че документите за  продажбата на дюните са били подписани от зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, която  обясни, че е замествала министъра и е подписала документите така, както подписва всички останали, които й се носят.

#България на гражданите #Тома Биков #Меглена Кунева #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Бойко Борисов #премиер #Несебър #Дюни #Димитър Петров #Тома Белев #НАТУРА 2000 #Светлана Боянова #зам.-министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »