Последен работен ден за 1000 военни

Последен работен ден за 1000 военни
Предизвестията на голяма част от военнослужещите са били връчени още през лятото на мината година и за тях 4 януари е последен работен ден. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

За близо 1000 военни 4 януари е последен работен ден в Българската армия, съобщи председателят на Българската офицерска легия „Раковски" майор Иван Милов.

Така броят на напусналите и съкратените от миналата година досега е над 2400 души.

Само през месеците октомври и ноември на миналата година доброволно са подали рапорти близо 700 военни заради несъгласието им с политиката, която се провежда от Министерството на отбраната и в частност промените за пенсионната възраст.

Промените, предложени от военния министър Аню Агелов, предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери – 54 години.

Пред Дарик радио в петък майор Милов заяви, че за напусналите армията няма перспектива и те буквално остават на улицата.

„Голяма част от тях нямат възможност да се пенсионират и ако имат такава, те преминават в разпореждане на НОИ, което допълнително ще натовари бюджета, другите ще се реализират на свободния пазар на труда. Това за нас е много странна мярка от страна на Министерството на отбраната като политика – да отстрани толкова много военнослужещи, които ще трябва да се влеят в редиците на безработните”, посочи той.

„Тези хора допълнително ще натоварят системата за социално осигуряване, а от друга страна ще се намалят приходите, които са внасяни за тях като осигуровки в НОИ – здравни и социални. Това е акт, който води след себе си редица последици, които няма да са добри", уточни майор Иван Милов.

Предизвестията на голяма част от военнослужещите са били връчени още през лятото на мината година и за тях 4 януари е последен работен ден, обясни той.

„Цифрата на напусналите армията е доста дискутирана в последно време – 2400-2500 души. През юни 2012 година бяха връчени шестмесечни предизвестия на голяма част от войнишкия състав. Днес за тях е последният работен ден. Това са близо 1000 души", уточни майорът.

Той подчерта, че между военнослужещите и министърът на отбраната все още няма диалог.

„Не е нормално да бъдат освобождавани едни от най-можещите хора, които изпълняват най-важните задачи в армията”, подчерта майор Милов и добави, че така се губи приемствеността и младите хора, които постъпват в армията, не могат да бъдат качествено обучени.

„Къса се нишката и хората с опит не могат да предадат своя опит, знание и занаят, защото нямаш ли го вътре в сърцето си, нещата не стават", каза още той.

Той изтъкна, че в следващите няколко седмици от легия „Раковски" ще изразят позицията си за нововъведените промени в Кодекса за социално осигуряване чрез алтернативен на мирното шествие начин.

На 14 октомври миналата година военни от цялата страна излязоха на мирно шествие в знак на несъгласие с новата пенсионна реформа.

#Българската армия #майор Иван Милов #Аню Ангелов #министър на отбраната #Министерството на отбраната #НОИ #Кодекса за социално осигуряване #военнослужещи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"