Отмениха решението за строеж на дюните в Несебър

Отмениха решението за строеж на дюните в Несебър
От ДНКС обясниха, че в приложените документи към разрешението за строеж, единствено идейният проект за архитектура е бил одобрен от главния архитект, който бил подписан от него, с печат от общината, за разлика от останалите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

С решение от 4 януари се отменя решението за строеж на спорната територия в Несебър, защото е незаконно, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова представи резултатите от направената от Дирекцията за национален строителен контрол проверка (ДНКС) на издадените разрешения за строеж в несебърския квартал „Черно море".

Решението за строеж включва първите четири етапа от общо 11-те за строеж в спорната местност, където в предвидено застрояването на 122 жилищни сгради.

Регионалният министър заяви, че Община Несебър е саботирала проверката на ДНСК за строителното разрешение върху спорния терен и ще бъде наказана за това.

„Имахме категорично несъдействие от страна на общината. Това е причината чак днес да можем да издадем разрешения за отмяна на този проект", обясни Павлова, добавяйки, че в продължение на три дни общината се е криела.

Община Несебър, както и главният й архитект ще получат административно наказание за категоричното саботиране на проверката.

Подробните устройствени планове като този за спорните територии в Несебър, и за спорни имоти и в Царево и Равда, са изготвени от един и същ архитект - Калин Тихолов.

За краткия период от 12 дни се е взило решението, че проектът е съвместим с опазването на природната среда, а решението е било качено на сайта на инспекцията и не е било обжалвано от неправителствените органзиации.

Директорът на ДНСК инж. Милка Гечева заяви, че са допуснати груби нарушения, като единствената част, по която е изготвен проекта, е тази на геодезията, всичко останало било в „идейна фаза".

Гечево посочи, че в разрешението е издадено по общия ред, а не според реда за разрешение по идеен план.

От ДНКС обясниха, че в  приложените документи към разрешението за строеж, единствено идейният проект за архитектура е бил одобрен от главния архитект, който бил подписан от него, с печат от общината, за разлика от останалите.

Книжата също не отговаряли на изискванията за издаване на разрешение за строеж като обем и съдържание, допълни още Гечева.

Малко по-рано стана ясно, че управителят на фирмата инвеститор „СЛЕ груп" Станимир Стоянов заяви, че ако строителството бъде спряно, той лично ще обжалва решението пред европейските институции.

Според Стоянов на мястото е трябвало да започне изграждането на къщи ниско строителство, част от които вече са продадени на чужденци.

На този етап фирмата доброволно е спряла строителството, докато излезе решение на междуведомствената комисия.

До 4 януари тече 14-дневният срок, в който ДНСК проверява законосъобразността на строителните книжа.

Строителството може да започне след тази дата, но от строителния контрол обясниха, че инвеститорът в момента не строи, а подготвя терена със заравняване и изсичане на храсти.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който бе приет още през 2008 г., дюните са публична държавна собственост и не могат да бъдат застроявани и върху тях не могат да бъдат поставени временни обекти.

#Бойко Борисов #министър-председател #Закон за устройството на Черноморското крайбрежие #Станимир Стоянов #„СЛЕ груп" #Несебър #Дюни #министър на земеделието #Мирослав Найденов #защитени територии #сигнали #проверки #комисии #Милка Гечева #отмяна #решение #строеж #ДНСК #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »