Ковачев: Държавата решава как ще включи НПО-та в комисии за проверка на Черноморието

A A+ A++ A

Как неправителствените организации ще се включат в регионалните комисии, които ще рпверяват сигналите за строежи в миналото върху защитените територии по Черноморието, зависи изцяло от държавата, посочи експертът в Сдружение за дива природа „Балкани", което е сред основателите на коалиция „За да остане природа в България" Андрей Ковачев.

По-рано в петък земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат създадени регионални комисии в Бургас, Варна и Добрич, които да следят всички сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието отпреди 2009 г.

В Бургас комисията е под председателството на областния управител Константин Гребенаров, а в нея влизат и ресорният зам.-областен управител, директорът на РИОСВ – Бургас, ДНСКБургас, както и представители на Агенцията по кадастър.

Още в понеделник морските общини в област Бургас ще бъдат информирани със заповед на областния управител Константин Гребенаров, за комисията, която ще разглежда сигналите за строежи върху защитени територии по Черноморието.

Ковачев добави, че „За да остане природа в България" би участвала в регионалните комисии, предаде Информационна агенция „Фокус".

Той заяви, че организацията разполага с пълната експертна информация за това какво всъщност се опазва по Черноморието, и може да я предостави.

Коалицията също така е добре запоаната със законите и може да помогне за правилното им тълкуване.

„Бихме се включили, още повече, че е необходимост да се получи в крайна сметка достъп до процедурите, които са водени, включително и от Регионална инспекция по околната среда и водите, доколкото тези процедури очевидно са били скрити до този момент. Въпреки изискванията на закона да бъдат публикувани, не са били публикувани", заяви Ковачев.

По неовите думи, решението за оценка на съвместимост, с което е било съгласувано това решение през 2008 г., не е влязло в сила и оттам нататък всички последващи решения – промени на статути, на собственост, даване на строителни разрешения, са нищожни.

Според Ковачев трябва да се потърси наказателна отговорност от длъжностните лица от РИОСВ, които са провели процедурата, без да я оповестят по надлежния ред.

#Андрей Ковачев #сдружение #коалиция #„За да остане природа в България" #комисии #проверки #сигнали #защитени територии #Варна #Бургас #Добрич #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Несебър #министър-председател #Бойко Борисов #областен управител на Бургас #Константин Гребенаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"