Морските кметове ще информират за строежи върху защитени земи

Морските кметове ще информират за строежи върху защитени земи
По-рано в петък земеделският министърМирослав Найденов съобщи, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат създадени регионални комисии в Бургас, Варна и Добрич, които да следят всички сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието отпр
A A+ A++ A

Кметовете на морските общини ще трябва да предоставят информацията, която имат, както и сигналите, които са получавани, за строежи върху защитени територии.

По-рано в петък земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат създадени регионални комисии в Бургас, Варна и Добрич, които да следят всички сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието от миналото.

В Бургас комисията е под председателството на областния управител Константин Гребенаров, а в нея влизат и ресорният зам.-областен управител, директорът на РИОСВ – Бургас, ДНСКБургас, както и представители на Агенцията по кадастър.

Още в понеделник морските общини в област Бургас ще бъдат информирани със заповед на областния управител Константин Гребенаров, за комисията, която ще разглежда сигналите за строежи върху защитени територии по Черноморието, предаде Информационна агенция „Фокус".

„Комисията ще разгледа всеки един такъв сигнал и след това ще се вземе решение какво ще се прави по него", обясни Гребенаров, който е председател на комисията в Бургас.

Областният управител каза, че често се получат такива сигналим които обикновено са свързани с плажните ивици.

„Министърът беше ясен, че след 2009 г. такива сигнали няма. Затова мисля, че работата на комисията ще бъде донякъде улеснена, в рамките на тези сигнали, които сме получавали преди от граждани, неправителствени организации, дотолкова, доколкото да ги проверим дали отговарят на действителността", смята Гребенаров.

Той добави, че в рамките на следващата седмица трябва да бъде приключено със старите сигнали, които са получени в общините. Наскоро такъв случай е имало в Крайморие.

„Разговаряхме с кмета на Община Бургас за Ченгене, но там става въпрос за отстъпване на земя на общината, в обществен интерес, за да осигурим стоянки за рибарите, които по принуда бяха преместени там, и трябва да се търси решение на техния въпрос", обясни Гребенаров.

Създадената комисията ще бъде постоянно действаща, за да може и за в бъдеще да бъдат подавани сигнали за нарушения.

#комисии #проверки #сигнали #защитени територии #Варна #Бургас #Добрич #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #ДНСК #Закон за устройството на Черноморското крайбрежие #министър-председател #Бойко Борисов #областен управител на Бургас #Константин Гребенаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"