Найденов: И цял квартал в Несебър може да е построен върху дюни

Найденов: И цял квартал в Несебър може да е построен върху дюни
Министър Найденов коментира, че фирмата доброволно е спряла строителството, докато излезе решение на междуведомствената комисия, която трябва да направи проверка на законността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Възможно е целият квартал „Черно море" в Несебър да е построен върху терен, подобен на дюните, който предизвика скандал, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

По време на инспекцията на терена край Несебър той информира, че ще бъдат разследвани не само въпросните 29 дка, но и съседни парцели, предаде информационна агенция „Фокус".

„Аз смятах, че това е терен на първа линия, и смятах, че около него няма нищо застроено, но виждам, че това е част от един комплекс. Това, което си задавам като въпрос, е останалият терен - застроеният, същият като този ли е бил, и дали е застроен по начина и процедурата, по които в момента този строеж се намира. Намерението ни и това на междуведомствената комисия е да се разследва точно това дали има схема в този случаи и в други подобни," обясни Мирослав Найденов.

Министърът уточни, че спорният терен с дюните е изваден от горския фонд през 2007 г. по искане на Националното управление по горите. От министерството искат предварително съгласуване за изключване на горите от държавния горски фонд с акт, подписан през юли 2007 г.

В становище на Министерството на околната среда и водите чрез РИОСВ-Бургас става ясно, че това не е терен, който има екологична стойност, поради което не се изисква екологична оценка. Това решение дава основание на тогавашния кмет на Несебър инж. Магдалена Мандулева да одобри Подробен устройствен план, който след това се финализира със заповедта на държавната агенция по горите през 2008 г.

„През 2012 г. Министерство на земеделието и храните продава терен, който не му е нужен, тъй като е урбанизирана територия," обясни Мирослав Найденов.

По думите му, всички терени, които са собственост на министерството и са урбанизирана територия, се обявяват за продажба, продават се по оценки на лицензирани оценители.

Първият купувач на терена е Димитър Петров, който е едноличен търговец. Министърът потвърди пред журналисти, че това е тъстът на президента на БФС Борислав Михайлов.

На въпрос защо теренът е продаден за толкова ниска цена, Мирсослав Найденов каза, че не смята, че цената от 1 140 000 лева (с таксите - б.р.) е ниска.

Пред медиите Димитър Петров обясни, че освен заплащане на терена, е дал още 120 000 лв. за Подробен устройствен план и отделно 1,8 млн. лева за инвестиционен проект. Имотът вече е препродаден на „СЛЕ груп".

Димитър Петров също присъства на инспекцията с Мирослав Найденов, където бяха и областният управител на Бургас Константин Гребенаров и директоът на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев.

Управителят на „СЛЕ груп" Станимир Стоянов пък обясни, че са придобили всичко – терена и инвестиционния проект, за 4 млн. лв.

На мястото е предвидено да бъдат изградени еднофамилни къщи на два етажа. Той заплаши, че ако се стигне до разтрогване на сделката, ще се обърне както към български, така и към европейски съд.

По думите му строителството щяло да продължи две години, а в него са ангажирани 300 души.

Министър Найденов коментира, че фирмата доброволно е спряла строителството, докато излезе решение на междуведомствената комисия, която трябва да направи проверка на законността, но и той потвърди, че по документи всичко е изрядно.

Според Бойчо Георгиев въпросната територия е влязла като урбанизирана с решение на предходния директор на регионалната екоинспекция доц. Симеон Симеонов и така теренът е спрял да бъде считан за дюни.

„Всяко последващо действие, решение или заповед са свързани с първоначалното, което така или иначе не е обжалвано в съда," каза Бойчо Георгиев.

През 2008 г. е трябвало да започне картиране на всички плажове и дюни по нашето крайбрежие. Към момента такова е направено само за част от плажните ивици, коментира още директорът на РИОСВ – Бургас.

#Несебър #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Димитър Петров #„СЛЕ груп"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »