Понта иска увеличение на минималната работна заплата в Румъния

Понта иска увеличение на минималната работна заплата в Румъния
По думите на румънския премиер, промяната ще донесе средства в бюджета, тъй като до момента в частния сектор минималната заплата е 700 леи, а останалото се давали на ръка. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Увеличение на минималната работна заплата в Румъния поиска премиерът Виктор Понта.

Понта заяви, че иска най-ниското възнаграждение в страната да бъде променено от сегашните 700 леи (158 евро) на 800 леи (181 евро), предаде агенция „Аджерпрес", на която се позоваха БТА и „Дневник".

В телевизионно предаване от четвъртък Понта съобщил, че намеренията му са увеличението да бъде включено в бюджета за 2013 г.

По думите на румънския премиер, промяната ще донесе средства в бюджета, тъй като до момента в частния сектор минималната заплата е 700 леи, а останалото се давали на ръка.

Увеличаването на минималната работна заплата, заедно с други промени в бюджета за 2013 г., предложени от кабинета на Понта, ще бъдат обсъдени с делегацията на Международния валутен фонд (МВФ), която пристигна в Румъния на 15 януари.

В четвъртък Виктор Понта обсъди с президента Траян Бъсеску предстоящите преговори с МВФ. Румъния има двугодишно предпазно споразумение с МВФ, Европейската комисия и Световната банка на стойност 5 млрд. евро, което изтича през пролетта на 2013 г., като страната иска да сключи ново.

Понта поиска още от министъра на околната среда да предостави информация и предложение във връзка с таксата за първа регистрация на автомобил.

Първоначалната форма на таксата, която бе замразена до 31 декември 2012 г., автоматично влезе в сила от 1 януари, но Кабинетът иска да я промени, след като много румънци решиха да регистрират колите си в съседна България.

#Румъния #министър-председател на Румъния #Виктор Понта #минимална работна заплата #увеличение #президент на Румъния #Траян Бъсеску

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"