Създават комисии, които да проверяват сигнали за строежи върху защитени територии

Създават комисии, които да проверяват сигнали за строежи върху защитени територии
Комисията трябва да проверява всички сигнали на територията на областта за застрояване върху защитени територии, които са извършвани преди 2009 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат създадени регионални комисии в Бургас, Варна и Добрич, които да следят всички сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието в миналото, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Найденов добави, че първата такава комисия вече е създадена в област Бургас, предаде думите му Информационна агенция „Фокус".

Комисията е била създадена, след информацията, която в петък на място в Несебър е била представена от граждани, организации и общината в града, че около 29-те дка спорни земи вече са извършени строежи.

Хората твърдят, че цял квартал от Несебър е бил построен върху подобни природни дадености като дюните, около които се разрази скандал.

„В Несебър видяхме терени, които приличат на тези 29 спорни дка, които са застроени в миналото. Местните ни сигнализираха, че те са изглеждали по същия начин, преди да бъдат застроени", каза Найденов.

Министър обясни, че по данни на неправителствени организации подобни сигнали има за цялото Черноморие, затова което ще бъдат направени подобни комисии във Варна и Добрич.

В Бургас комисията е под председателството на областния управител Константин Гребенаров, а в нея влизат и ресорният зам.-областен управител, директорът на РИОСВ – Бургас, ДНСК – Бургас, както и представители на Агенцията по кадастър.

Комисията трябва да проверява всички сигнали на територията на областта за застрояване върху защитени територии, които са извършвани преди 2009 г.

„Това, което е правено, трябва да бъде извадено наяве", коментира министър Найденов.

Той увери, че след началото на управлението на ГЕРБ няма стартирала процедура за изваждане от горския фонд, като всички процедури са стартирали преди това, като съгласно закона, някои от тях са били завършени, а за други Найденов е разпоредил да бъдат спрени.

#комисии #проверки #сигнали #защитени територии #Варна #Бургас #Добрич #Мирослав Найденов #министър на земеделието #Дюни #Несебър #НАТУРА 2000 #ДНСК #„Биволъ" #„СЛЕ груп" #Станимир Стоянов #Лъчезар Богданов #Тодор Бояджиев #„Бийч Холидей" #Закон за устройството на Черноморското крайбрежие #министър-председател #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"