Земеделското министерство опроверга твърдения на вестник „Фигаро"

Земеделското министерство опроверга твърдения на вестник „Фигаро"
Статията във вестник „Фигаро" некоректно прави връзка между текст, отнасящ се за други страни, и България, подчертават от ведомството на Мирослав Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерството на земеделието и храните опровергава твърденията в публикация на френския вестник „Фигаро", според която голф игрища и военни терени в България получават земеделски субсидии.

„В България властите одобряват без ограничения земи, на които земеделската дейност е много ограничена и дори несъществуваща - например парцели, през които преминават стада или диви животни. Става въпрос за голф игрища или военни терени, които са получили 4,25 милиона евро за 25 000 хектара," пише вестник „Фигаро".

Според МЗХ изданието цитира извадки от доклад на Европейската сметна палата - Специален доклад № 16 от ноември 2012 г. от одит относно „Ефективност на схемата за единно плащане на площ като преходна система за подпомагане на земеделските производители в новите държави членки".

„Статията във вестник „Фигаро" некоректно прави връзка между текст, отнасящ се за други страни, и България," подчертават от ведомството на Мирослав Найденов.

Според МЗХ материалът във френското печатно издание се опира основно две точки от доклада, в които като бенефициенти са идентифицирани агенции за недвижими имоти, летища в Полша и Румъния, както и горски стопанства, сдружения на ловци, риболовни сдружения или ски клубове в Унгария, Полша и Словакия, извършвали незначителна земеделска дейност.

Като пример за наличието на подобни случаи Палатата посочва Полша, където по време на кампанията за 2010 г. 1 345 ловни сдружения законно са получили помощ по Схемата за единно плащане на площ в размер на 2,54 милиона евро за 19 000 ха земеделска земя.

По подобен начин, в Унгария 337 ловни сдружения са получили повече от 1 милион евро помощ по същата схема за 7 000 ха земеделска земя.

Приложимите за Схемата за единно плащане разпоредби не позволяват извършването на плащания за земя, която не е използвана предимно за земеделска дейност. Подобни правила не съществуват за Схемата за единно плащане на площ.

В Унгария органите са извършвали плащания по СЕПП за постоянни пасища, собственост на държавата и предназначени за военно обучение. Националните органи не са успели да изяснят обаче дали пасищата са били изключително използвани за обучения или поне частично за земеделски дейности (паша на овце).

Палатата изчислява, че през 2010 г. 4,25 милиона евро са били изплатени за 25 000 ха военни терени.

От МЗХ са категорични, че България не фигурира в цитираните точки, тъй като такива случаи в България не са установени.

#вестник „Фигаро" #МЗХ #ЕС #България #Унгария #Румъния #Словакия #Полша #голф игрище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"