Хората на Кунева искат МВР да разследва сделката с дюните край Несебър

Хората на Кунева искат МВР да разследва сделката с дюните край Несебър
Дългогодишният приятел и кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов е съдружник във фирмата, купила от земеделското министерство защитените дюни край Несебър. Снимка: Фейсбук/Тома Белев
A A+ A++ A

Прокуратурата и МВР да разследват унищожението на дюните край Несебър, настояват от Движение „България на гражданите".

От партията на Меглена Кунева изразяват силно безпокойство от поредните разкрития за тежки злоупотреби в Министерството на земеделието и храните.

Движение „България на гражданите" изрази позицията си по разразилия се в края на 2012 г. скандал с продадените от МЗХ 290 дка дюни, защитени от екологичната мрежа Натура 2000.

Спорният терен в Несебър е продаден на 27 ноември миналата година от земеделското министерство на физическо лице - Димитър Петров.

Петров, който е тъст на шефа на футболния съюз Борислав Михайлов, е платил за държавния имот 581 212 лева (20 лв. на кв.м). На следващия ден го препродава на фирмата „СЛЕ груп" на седем пъти по-висока цена - 4 млн. лева (138 лв. на кв.м).

Управителите на „СЛЕ груп" - Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов, са съдружници на Тодор Бояджиев – кумец на вътрешния министър Цветан Цветанов. Общата им фирма „Бийч Холидей", в която Бояджиев държи 50%, е учредена месеци преди сделката - на 4 септември 2012 г.

„През последните дни станахме свидетели на опитите на управляващите с неясни обяснения и прехвърляне на отговорност да отклонят вниманието от поредния корупционен скандал," смятат от Движение „България на гражданите".

Затова от партията настояват прокуратурата и МВР да започнат незабавно разследване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова, които с действията и бездействията си са допуснали реализирането на престъпната схема.

„Двамата висши чиновници незабавно да бъдат отстранени от длъжност, за да се избегне риск от възпрепятстване на разследването. Пълна проверка на фирмите и техните притежатели, чиито имена са забъркани в престъпната схема," иска още партията на Меглена Кунева.

„Ако исканията ни не бъдат изпълнени в максимално кратък срок, ще считаме, че над Найденов и Боянова има разпънат политически чадър, а престъпното им поведение е протектирано лично от министър-председателя," категорични са от политическата формация.

От Движение „България на гражданите" поемат политически ангажимент при участие във властта да осигурят електронен достъп до информация за всички сделки, сключвани от различните министерства и областни управи.

„Ще премахнем длъжността заместник-министър, която освен че е излишна и не съществува в огромната част от държавите-членки на ЕС, предразполага и към размиване на отговорността на министъра. Ще потърсим съдебна отговорност от всеки, който е нарушил законите на страната и е използвал влиянието си за прокарване на корупционни практики и злоупотреби с власт," обещават от партията.

От Движението изрично подчертават, че не приемат нито едно от „оправданията" на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и заместник-министър Светлана Боянова.

„За нас сделката с купуването и унищожаването на дюните край Несебър в навечерието на новогодишните празници носи корупционен заряд и няма как да бъде извършена без знанието и разрешението на висши политически фактори," смятат от „България на гражданите".

#Движение „България на гражданите" #Меглена Кунева #МЗХ #Несебър #Димитър Петров #„СЛЕ груп" #Станимир Стоянов #Лъчезар Богданов #Тодор Бояджиев #„Бийч Холидей" #Бойко Борисов #Мирослав Найденов #Светлана Боянова #премиер на България #министър на земеделието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »