Звездният анасон: Тайните на тази ароматна подправка

Звездният анасон: Тайните на тази ароматна подправка
A A+ A++ A

Звездният анасон (Illicium verum) е тропическо растение, родом от Южен Китай и Виетнам. Отличава се с характерната си форма на осмоъгълна звезда и силен аромат, който напомня на сладък анасон или лакрица. Използва се както в кулинарията, така и в традиционната медицина, благодарение на многобройните си полезни свойства.

Кулинарна употреба

Звездният анасон е изключително ценен в кухнята. Плодчетата му се използват цели или смлени за ароматизиране на сладкиши, печени изделия, конфитюри, сосове, чайове и напитки. В азиатската кухня често се включва в смесите „пет подправки“ и се използва за овкусяване на месо, особено свинско и пилешко.

Ползи за здравето

Подобрява храносмилането
Звездният анасон съдържа анетол – същото активно вещество, което се среща и в обикновения анасон. То подпомага секрецията на стомашни сокове, намалява подуването и газовете и облекчава стомашните спазми.

Антибактериално и противогъбично действие
Етеричното масло на звездния анасон притежава силни антибактериални свойства. То се използва за борба с бактериални инфекции, като същевременно подпомага имунната система.

Антивирусни свойства
Екстрактът от звездния анасон съдържа шикимическа киселина, която е основна съставка при производството на противогрипни лекарства. Това прави подправката особено полезна през грипния сезон.

Богат на антиоксиданти
Той съдържа флавоноиди и фенолни съединения, които спомагат за неутрализирането на свободните радикали в организма и намаляват риска от хронични заболявания.

Облекчава респираторни проблеми
Чай от звездния анасон или инхалации с него може да помогне при кашлица, бронхит и други респираторни проблеми.

Подпомага метаболизма и контрола на кръвната захар
Някои изследвания показват, че звездният анасон може да спомогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да подобри обмяната на веществата.

Начини за употреба

Чай: 1–2 звездички се запарват във вряща вода за 5–10 минути. Може да се комбинира с канела или джинджифил.

Подправка в готвенето: Смлян звездният анасон се добавя в сладкиши, маринати и супи.

Етерично масло: Използва се външно при масажи за облекчаване на мускулни болки или за инхалации при настинки.

Внимание при употреба

Звездният анасон е безопасен при умерена употреба в кулинарията. В големи количества или при продължителна употреба може да предизвика стомашни смущения. Бременни жени и малки деца трябва да се консултират с лекар преди употреба на концентрирани екстракти или етерично масло.

Звездният анасон не е само декоративна и ароматна подправка. Той е мощен помощник за здравето, с доказани антибактериални, антивирусни и антиоксидантни свойства. Независимо дали се използва в кухнята или за здравословни чайове и настойки, тази звезда от Азия заслужава място във всяка кухня и аптечка.

#чай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Акценти

Анкета

Ще повлияе ли регулирането на скоростта с ТОЛ камери на ПТП?