БСК очаква застой на икономиката в България

БСК очаква застой на икономиката в България
Според проучване на БСК, което се провежда всяка година, повече от половината от анкетираните фирми не очакват подобрения през новата година. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Икономиката в България през 2013 г. ще бъде в застой, заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

В интервю за БГНЕС Бранков каза, че няма съмнение фискалната устойчивост, „при която България е отличник", че е за сметка на много ограничено национално производство, както и намаляваща заетост.

Според проучване на БСК, което се провежда всяка година, повече от половината от анкетираните фирми не очакват подобрения през новата година.

„Това проучване се прави всяка година, то ни помага да се ориентираме в нагласата и очакванията на бизнеса, не претендираме за представителност. Държа да подчертая, че през последните три или четири години това проучване, то ни позволява да мислим, че дава вярна картина на очакванията на българската икономика и бизнес да се справят със ситуация", обясни Бранков.

Според зам.-председателя на БСК, едва ли през 2014 г. ще бъдат започнати някои от реформите, от които българската икономика се нуждае, независимо от бъдещия политически формат.

„Все пак се изисква едно време на самоорганизация, планиране, предварителна организация на дейността. Аз не очаквам големи и съществени реформи да могат да се случат през тази година", добави той.

Според икономикста, някакви реформи са били проведени, но трябва да продължат, тъй като кризата е изострила необходимостта от по-кардинални и структурирани решения.

Според Бранков най-сериозният проблем, с който се е сблъскала българската икономика през последните три-четири години е кризата на заетостта и нарастващата безработица.

По неговите думи, структурата на икономиката в Бълагрия е в много зависима от търговиите и услугите, тъй като 60% от заетите са работят в тези сфери.

„Ние имаме една доста едностранно ориентирана икономическа структура, която предполага използването на нискоквалифициран труд в повечето случаи. От друга страна, имаме един огромен контингент от слабо грамотни или неграмотни лица, които трудно се класират на пазара на труда, те дори не участват в т. нар. работна сила, защото не търсят работа. Говорим някъде в порядъка, ако вземем само част от него – обезкуражените лица – на 300-400 хиляди души, които се добавят към официално регистрираните безработни", коментира зам.-председателят на БСК.

#икономика #застой #криза #България #зам.-председател на Българската стопанска камара #Българска стопанска камара #безработица #БСК #Димитър Бранков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"