Македония оряза с 2/3 заплатите на депутатите от опозицията

Македония оряза с 2/3 заплатите на депутатите от опозицията
След разправиите в пленарна зала на 24 декември 2012 г. страстите се разгорещиха, пререканията преминаха в ръкопашен бой извън парламентарната сграда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

С две трети ще бъдат намалени заплатите на депутатите от опозицията в Македония, които бойкотират парламентарните заседания от края на декември м.г.

Разправията избухна заради несъгласие между властимащи и политическите им противници по бюджета на страната, припомнят АФП и БГНЕС.

Решението беше взето от мнозинството на управляващите. Депутатската заплата в Македония е около 1000 евро, три пъти повече от средната за страната, която е около 350 евро.

Лявата опозиция начело със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) коментира решението, че „орязването на заплатите на депутатите е нищожна цена в името на демокрацията и свободата".

След разправиите в пленарна зала на 24 декември 2012 г. страстите се разгорещиха, пререканията преминаха в ръкопашен бой извън парламентарната сграда, при който бяха ранени двама депутати от левицата и 11 полицаи.

След патакламата от СДСМ заявиха, че неговите народни избраници ще бойкотират заседанията на парламента.

На 29 декември левицата призова правителството да подаде оставка заради тежката икономическа криза в страната, в която при население от 2 млн. души безработицата вече достигна 31% от работоспособните жители.

През 2012 г. Македония изпадна в рецесия като икономиката й пострада поради финансовата криза в съседна Гърция. Икономиките на двете страни са тясно свързани.

#Македония #заплати #бюджет #СДСМ #безработица #Гърция #икономика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"