Депозитите стигнаха рекордните 35.3 млрд. лв през ноември

Депозитите стигнаха рекордните 35.3 млрд. лв през ноември
A A+ A++ A

Нов рекорд от 35.3 млрд. лв стигнаха депозитите на населението към 30 ноември 2012 г., сочат надзорните данни на Българската народна банка (БНБ).

Увеличението на месечна база за ноември обаче е с 409 млн. лв., колкото е било и през същия месец на миналата година. В сумата влизат както натрупани лихви, така и нови вложения.

От една страна през ноември 2012 г. лихвите по депозитите са по-ниски, но от друга страна депозитната база е по-голяма – 35 млрд. лв., спрямо 31 млрд. лв. през ноември 2011 г., посочва „Инвестор”.

Населението е спестило 4.1 млрд. лв. за периода декември 2011 г. – ноември 2012 г., което е с 25% повече от годината преди това (декември 2010 – ноември 2011 г.)

Лек ръст през ноември 2012 г. отчитат депозитите на чуждите банки в българската банкова система – с 4 млн. лв. до 5.33 млрд. лв. За последните 12 месеца техните депозити намаляват с 817 млн. лв.

Лек ръст през ноември 2012 г. има и при другите депозити – на фирми, държавни ведомства и други, като той възлиза на 73 млн. лв. до 21.4 млрд. лв. За година има увеличение с 1.13 млрд. лв.

През 2013 г. приходите от лихви по депозитите на физическите лица ще бъдат облагани с данък от 10%. Фирмените приходи от лихви се облагат и в момента на база печалбата от дейността, ако компанията има такава.

Въпреки ръста в спестяванията на населението обаче не може да се каже, че българинът е повишил жизнения си стандарт, коментира „Инвестор”.

Според статистиката средностатистическото домакинство в България не разполага с големи депозити – около 75% от депозитите на българите са за суми до 1 000 лв.

Същевременно по данни на БНБ пък броят на физическите лица с депозити по над 1 млн. лева е едва 625.

Големите депозити в банките са преди всичко средства от продажба на недвижими имоти, дивиденти и др. Немалък е делът и на депозитите, открити със средства, генерирани от бизнес в България.

Много по-изгодно е да вложиш средства в банка при добра годишна възвращаемост и нулев риск, отколкото да реинвестираш тези средства в нов бизнес, производство или финансови активи в период на нестабилна икономическа среда, коментират специалистите.

#депозити #Българската народна банка #БНБ #спестявания #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"