Борисов: Йотова да поиска оставката на Станишев, не на Найденов

Борисов: Йотова да поиска оставката на Станишев, не на Найденов
По-рано в четвъртък Йотова призова министър-председателя незабавно да вземе оставката на Найденов заради скандалната сделка с продадените защитени дюни в Несебър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Евродепутатът Илияна Йотова да поиска оставката на лидера на БСП Сергей Станишев, не на земеделския министър Мирослав Найденов, заяви премиерът Бойко Борисов.

По-рано в четвъртък Йотова призова министър-председателя незабавно да вземе оставката на Найденов заради скандалната сделка с продадените защитени дюни в Несебър, която нашумя през последните дни.

Според Борисов преди да иска оставката на Мирослав Найденов, евродепутатът е трябвало да поиска тази на земеделския министър от правителството на Тройната коалиция, предаде БГНЕС.

Премиерът обаче не уточнява дали има предвид Нихат Кабил, който беше министър (23 февруари 2005 г. – 24 април 2008 г.) и в последната година от управлението на НДСВ или за Валери Цветанов, който беше начело на МЗХ от 24 април 2008 г. до 27 юли 2009 г.

Министър-председателят е на мнение, че Илияна Йотова е трябвало да поиска оттеглянето от поста му и на червения лидер Сергей Станишев, докато е бил премиер.

Борисов приканва Йотова да ги изпрати в Несебър, за „да се види кой какво е направил”.

Преди седмица екологът Тома Белев алармира, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е продал близо 29 дка защитени дюни, държавна собственост, част от защитената зона Ахелой–Равда–Несебър от мрежата „Натура 2000“, на лицето Димитър Петров, на 27 ноември 2012 г.

Цената е 20 лв./м2, което е под данъчната оценка от 50 лв./м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата „СЛЕ груп“ ООД за седем пъти по-висока цена, или по около 140 лв./м2.

Явно земята не е платена веднага и се учредява ипотека в полза на Петров. Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3.5 млн. лв.

#Илияна Йотова #евродепутат #БСП #Сергей Станишев #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #Несебър #Дюни #тройната коалиция #МЗХ #Нихат Кабил #НДСВ #Тома Белев #НАТУРА 2000 #Димитър Петров #Ахелой #Равда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"