Варненци вече плащат данък „люлка” и данък „котка”

Варненци вече плащат данък „люлка” и данък „котка”
За жителите на Варна е въведено и ограничението във всеки дом да не се отглеждат повече от две домашни животни. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

Нови данъци се въвеждат за варненци с настъпването на 2013 година, сред които данък „люлка“ и данък „котка“.

Жителите на морския град ще бъдат облагани с такса „люлка“, „пързалка“ и „детска площадка“, за да могат децата им да използват съоръженията за забавление, предаде БГНЕС.

Собствениците на заведения с тротоарно право ще заплащат за това, че използват тротоарите, за да поставят люлки до масите си, както и да заграждат част от общите пространства за детски площадки.

От 2013 г. пък собствениците на домашни котки трябва задължително да регистрират питомците си в общината и да плащат по 24 лева на година за всяка от тях.

За жителите на Варна е въведено и ограничението във всеки дом да не се отглеждат повече от две домашни животни. В противен случай глобата е до 500 лева.

„Котешкият данък“ за варненци е като този, който плащат и собствениците на домашни кучета. Налогът е изравнен с ежегодната такса за притежаване на куче в София, която също е 24 лева.

Парите, които постъпват в бюджета на Столична община, би трябвало да се разходват за направа и поддържане на алеи за разходки на кучета, за кастрация на бездомни кучета и котки и за издръжка на общински приюти за бездомни животни.

Освен това собствениците на домашни кучета трябва задължително да им поставят микрочип.

#Варна #котка #данък #детска площадка #люлка #пързалка #София #куче #домашен любимец #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »