Белев: Дюните край Несебър са продадени, няма съмнение!

Белев: Дюните край Несебър са продадени, няма съмнение!
Според природозащитника Агенцията по кадастър трябва да направи карта, която да определя къде се намират дюните в България. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Няма експертни становища, които да оспорват дали става дума за дюни, и няма съмнение, че са продадени дюни край Несебър, заяви природозащитникът Тома Белев.

Преди седмица Белев алармира, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е продал близо 29 дка защитени дюни, държавна собственост, част от защитената зона Ахелой–Равда–Несебър от мрежата „Натура 2000“, на лицето Димитър Петров, на 27 ноември 2012 г.

Цената е 20 лв./м2, което е под данъчната оценка от 50 лв./м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата „СЛЕ груп“ ООД за седем пъти по-висока цена, или по около 140 лв./м2.

Явно земята не е платена веднага и се учредява ипотека в полза на Петров. Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3.5 млн. лв.

В сряда стана ясно, че документите за  продажбата на дюните са били подписани от зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, която  обясни, че е замествала министъра и е подписала документите така, както подписва всички останали, които й се носят.

Преди дни Найденов заяви, че ДНСК вече е разпоредила спиране на всякакви строителни дейности на дюните.

По-рано през деня в Министерството на земеделието и храните се проведе заседание на работната група във връзка с продажбата на дюните край Несебър, предаде БГНЕС.

Според Белев Законът за устройството на Черноморското крайбрежие не е прилаган от години. Съгласно приетия през 2008 г. закон дюните са публична държавна собственост и не могат да бъдат застроявани.

Той добави, че Агенцията по кадастър трябва да направи карта, която да определя къде се намират дюните в България.

Със заповед на министър Найденов от четвъртък започва работа междуведомствена комисия по случая с продажбата на земи с намиращи се на нея дюни от горския фонд край Несебър.

До края на следващата седмица експертите от земеделското и регионалното министерство, Агенцията по горите и МОСВ, МРРБ, заедно с представители на коалиция „За да остане природа в България“, трябва да излязат със заключения.

#сделка #проверка #Междуведомствена комисия #Кокала #Дюни #„СЛЕ груп“ #ДНСК #Несебър #министър на земеделието и храните #Мирослав Найденов #пресконференция #Тома Белев #„Фейсбук“ #„Биволъ“ #Светлана Боянова #зам.-министър на земеделието и храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »