За 30 сребърника

За 30 сребърника
A A+ A++ A

Българската православна църква пак разпали страстите, когато Варненският митрополит Кирил се появи за служба по повод Никулден в чисто нов и бляскав американски автомобил, последен модел хибрид на линкълн - Lincoln MKZ Hybrid.

Нашето Православие, жестоко осакатено от 45 години комунистически режим, се прочу със своите високопоставени духовници, парадиращи със скъпи автомобили, часовници и златни ланци. Те се разхождат с яки телохранители, отдават се на ядене и пиене дори и по време на пост, клеймят Дан Браун, Мадона и гей парадите. Немалко митрополити са били сътрудници или агенти на зловещата комунистическа Държавна сигурност, а и до ден днешен повечето обичат да се навъртат около силните на деня.

Църкви се рушат, катедралата "Св. Александър Невски", една от най-известните у нас и по света български забележителности, оцелява от продажби на свещи, а красивите български манастири намирисват на търгашеството и кич с ценови листи за кръщенета и погребения (без никакви отстъпки за бедните), високи такси за вход и всичко възможно, сергии, предлагащи лавини от евтини и безвкусни сувенири.

Лицемерието и алчността нанасят огромни щети на образа и доброто име на Църквата, на множеството честни и скромни свещеници; отчуждават българите от Христовата вяра и ги прогонват от храма във времена, когато те най-много се нуждаят от тях.

Докато в западния свят вече е модерно и престижно дори най-големите шефове да ходят на работа пеша или с колело, тук духовенството мисли, че възможно най-скъпите и мощни возила го правят значимо.

Защитниците на Кирил обясняват, че линкълна му бил даден за безплатно ползване от някаква (доста неясна) фирма; Божидар Димитров, бивш министър и виден историк, пък заяви, че това било обичайна практика, а Светият синод излезе със специално изявление, в което се твърди, че на цена от 35 000 щатски долара автомобилът по никакъв начин не може да бъде описан като "луксозен".

"Нека не ставаме жалки и да използваме стандартите на бездомните", гласи изявлението.

Всъщност "скромната" цена е значително по-висока като се вземе предвид, че линкълнът на Кирил далеч не е базов модел, а по-скоро най-висока класа. И всеки, който е купувал автомобил от САЩ, знае, че разходите за транспорт, мито, ДДС и технически преглед лесно добавят към цената една сума от порядъка на 15 000 - 20 000 долара.

Както и да е - 35 000 долара са много, не по стандарта на бездомните, а по стандарта на всеки средностатистически българин от обеднялата нация. А, може би духовенството желае да се мери с най-богатите бизнесмени или мафиотски босове?

Даването на скъпи подаръци на високопоставени духовници било обичайна практика, твърди бившият министър. Въпросът тук е - в замяна на какво? Дали не става дума за апетитни сделки с църковни имоти, с които Църквата ни също се прочу ...

Кирил се похвали сам, че това бил първият подобен автомобил в България. "Само Обама и аз го ползваме" - каза той. Разбира се, когато скандалът се разрасна, нищо не му попречи да крещи на журналисти.

А къде остават себеотрицанието, съпричастието и смирението, обичта към ближния, милосърдието, благотворителността, помощта за нуждаещите се в страна, където бездомните, безработните и болните изобилстват? Очевидно е, че тук преди всичко става въпрос за морал, нещо почти изчезнало в България, и нещо, което Църквата би трябвало и да проповядва и да практикува ...

На същия ден, когато Кирил надуто подкара линкълна към храма, политици и един друг митрополит - Йоан Знеполски, посетиха отец Иван и приюта, който той построи почти сам с много скромни дарения в гр. Нови хан. Гостите донесоха добри новини - въпреки заплахите от Държавната агенция за строителен контрол, приютът няма да бъде разрушен, докато не се намери алтернативно решение за обитателите му.

Отец Иван е бяла лястовица, почти единственият у нас, който е създал собствена, паралелна социална структура за подпомагане на бедните, възрастните, болните и всеки в беда. Държавата обаче иска да разруши приюта, защото бил незаконно строителство.

Междувременно, незаконните „замъци" около София, Пловдив и на брега на язовир Ивайловград, които трябваше да бъдат съборени преди повече от година, както ни беше обяснено в шумна, рекламна кампания на данъчните и Агенцията, все още гордо изправят снага ...

#Божидар Димитров #митрополит #митрополити #Кирил #Линкълн #православие #Българска православна църква #Светият синод #отец Иван

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници